2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb parlamenti helyet szerezhet az RMDSZ az időközi választásokon

2014. március 17. 18:59, utolsó frissítés: 19:03

Ezen a héten egy kormányhatározatban parlamenti időközi választásokat írnak ki május 25-re azokban az egyéni választókerületekben, ahol megürült a hely, de a 2012-es választásokon nem jutott be két személy - tudtuk meg Kovács Pétertől, az RMDSZ főtitkárától. Elmondta, az RMDSZ egy Szatmár megyei képviselői választókerületben érdekelt: itt 2008-ban a szövetség jelöltje első helyen végzett, de nem érte el a biztos mandátumszerzéshez szükséges 50%-ot, a visszaosztásból nem kapta meg az RMDSZ ezt a helyet. Mai ülésén a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) felhatalmazta a Szatmár Megyei Állandó Tanácsot, hogy állítson jelöltet, mert van rá esély, hogy szövetségi jelölt legyen a befutó. Előreláthatóan már jövő hét végéig meg kell tenni a jelöléseket.

A Szatmár megyei 2-es számú egyéni választókerületben 2012-ben Ovidiu Silaghi nyert képviselői mandátumot, azonban tavaly szeptemberben lemondott a funkcióról egy EP-képviselői mandátum miatt.

Az időközi választásokat az európai parlamenti választásokkal egyidejűleg szervezik meg, a parlamenti helyeken kívül helyi szintű időközi választásokat is szerveznek. Victor Ponta bejelentése szerint tíz - három szenátori és hét képviselői - választókerületben lesznek parlamenti választások Galac, Gorj, Hunyad, Iasi, Ilfov, Temes és Szatmár megyében, illetve Bukarestben. Az időközi választásokon csak azok a politikai alakulatok vehetnek részt, akik 2012-ben is bejutottak a parlamentbe. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS