• Megosztás:
  •  Itthon RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:31 GMT +2, 2014. március 25.

Jövő héten egyeztet az MPP és az RMDSZ az autonómia-tervezetről


HIRDETÉS



Jövő héten egy munkacsoport keretében ülnek össze az RMDSZ és az MPP szakemberei, hogy a szövetség munkacsoportja által elkészített székelyföldi autonómia-tervezet kapcsán egyeztessenek.

Erről az RMDSZ és az MPP egy protokollumban egyezett meg, amely szerint a székelyföldi autonómia-statútum végső verzióját – amelyet előbb közvitára bocsátanak, maja a parlamentbe is benyújtanak – a két politikai alakulat közösen dolgozza ki.

Az RMDSZ a protokollum aláírását követően, pénteken küldte el a Magyar Polgári Pártnak az autonómia statútum-tervezetét.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint az autonómia a jelenlegi alkotmányos keretek között is megvalósítható. Az RMDSZ tervezetéről elmondta, a dokumentum a jelenlegi törvényi szabályozások figyelembe vételével készült, és a három székelyföldi megyére, Maros, Kovászna és Hargita megyére vonatkozik.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének vezetője megkeresésünkre elmondta, még nincs kitűzve a munkacsoport gyűlésének időpontja, és még az sem konkretizálódott, hogy az MPP részéről kik lesznek azok a szakemberek, akik részt vesznek a munkálatokon. Kijelentette, attól tartózkodik, hogy a szövetség által kidolgozott tervezet tartalmáról nyilatkozzon, azonban azt elmondta, a MPP számára már világos, hogy mit fognak képviselni: a helyi cégek adójának a Székelyföldön maradása, illetve az igazságügyben a magyar nyelv használata mellett állnak majd ki. „A Székely Nemzeti Tanáccsal is fogunk egyeztetni, és azt szeretnénk, hogy egy jó, konszenzussal elfogadott autonómia-törvénytervezet kerüljön a román parlament asztalára” - mondta. (hírszerk.)



HIRDETÉS





Adatbank

október 23
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2006. október 23.

Vicén a kultúrház színpadán népviseletben táncoltak. Tizenkilenc Beszterce-Naszód és Kolozs megyei településről jöttek a tánccsoportok, népi zenekarok Vicére, a szórványban élő mezőségiek hagyományainak ápolására immár tizenegyedik alkalommal megszervezett találkozóra. „A szórványban élőket folyamatosan fenyegeti a beolvadás veszélye. Ezért fontos egy mezőségi rendezvény, amelynek célja a hagyományőrzés” – fejtette ki az esemény ötletgazdája, Lőrinczi Károly vicei plébános. Osztrovszki Erzsébet, az óradnai Magyar Kulturális Egyesület elnöke asszonykórust, zenekart és gyerektánccsoportot kísért Vicére. Elújságolta, hogy negyvenegy év elteltével sikerült újból beindítani a magyar nyelv oktatását Óradnán. „Az elmúlt évekhez képest érezhetően javult a találkozó színvonala” – értékelte a rendezvényt Füleki Zoltán, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatója. A vicei találkozó hatására kultúrházakat építettek és újítottak fel a térségben, a településeken néptáncegyüttesek alakultak. /Kertész Melinda: Színvonalas népünnepély a mezőségi Vice hagyományőrző találkozóján. = Krónika (Kolozsvár), okt. 23./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. október 23.

Kolozsváron megnyílt Burján-Gál Enikő fiatal képzőművész festészeti tárlata. A megnyitón Márkus-Barbarossa János hangszerkészítő mester értékelte a képeket. Lírai szimbolizmusnak nevezte a munkákat. /Mihály Zsombor: Kettős élményhatás. = Szabadság (Kolozsvár), okt. 23./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. október 23.

A Pallas–Akadémia Könyvkiadó ajánlata az 1956-os forradalom 50. évfordulójára Nagy Benedek: Egy sors volt ez is. Börtönéveim 1956–1961. Nagy Benedeket 1956-ban ötévi börtönre ítélték, mert harmadéves történészhallgatóként részt vett a Bolyai Egyetem reformprogramjainak kidolgozásában. /Új könyv. = Hargita Népe (Csíkszereda), okt. 23./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1970. október 23.

Bukarestben megjelenik A Szocialista Művelődési és Nevelési Tanács társadalmi-politikai-művelődési hetilapja, A Hét első száma. Főszerkesztője Huszár Sándor, helyettese Gálfalvi Zsolt. (Egy bukaresti magyar folyóirat létrehozása már két éve a "levegőbe lógott", Huszárral még április elején közölték, hogy főszerkesztő lesz Bukarestben.)
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1943. október 23.

Nagy Ferenc református püspökhelyettes nyilatkozza az aznapi Déli Hírlapnak: a dél-erdélyi református felekezeti oktatás helyzete 1940 ősze óta egyre válságosabb. Csökkent a református iskolák száma, így a református tankötelesek mindössze egyharmada tanul hitvallásos iskolákban. A válság fő oka: nagyon sok tanító eltávozott.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]





SZAVAZÓGÉP

Mit tennél, ha titkos ügynök lennél?

Martinit innék. Rázva, nem keverve 100
Tanácsot kérnék Pontától 13
Indulnék az elnökválasztáson 16
Titkolnám 45
Lelepleznék valaki mást 13
Hogy jöttél rá, hogy az vagyok? 40

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK



24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS