• Megosztás:
  •  Itthon RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:31 GMT +2, 2014. március 25.

Jövő héten egyeztet az MPP és az RMDSZ az autonómia-tervezetről


HIRDETÉSJövő héten egy munkacsoport keretében ülnek össze az RMDSZ és az MPP szakemberei, hogy a szövetség munkacsoportja által elkészített székelyföldi autonómia-tervezet kapcsán egyeztessenek.

Erről az RMDSZ és az MPP egy protokollumban egyezett meg, amely szerint a székelyföldi autonómia-statútum végső verzióját – amelyet előbb közvitára bocsátanak, maja a parlamentbe is benyújtanak – a két politikai alakulat közösen dolgozza ki.

Az RMDSZ a protokollum aláírását követően, pénteken küldte el a Magyar Polgári Pártnak az autonómia statútum-tervezetét.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint az autonómia a jelenlegi alkotmányos keretek között is megvalósítható. Az RMDSZ tervezetéről elmondta, a dokumentum a jelenlegi törvényi szabályozások figyelembe vételével készült, és a három székelyföldi megyére, Maros, Kovászna és Hargita megyére vonatkozik.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének vezetője megkeresésünkre elmondta, még nincs kitűzve a munkacsoport gyűlésének időpontja, és még az sem konkretizálódott, hogy az MPP részéről kik lesznek azok a szakemberek, akik részt vesznek a munkálatokon. Kijelentette, attól tartózkodik, hogy a szövetség által kidolgozott tervezet tartalmáról nyilatkozzon, azonban azt elmondta, a MPP számára már világos, hogy mit fognak képviselni: a helyi cégek adójának a Székelyföldön maradása, illetve az igazságügyben a magyar nyelv használata mellett állnak majd ki. „A Székely Nemzeti Tanáccsal is fogunk egyeztetni, és azt szeretnénk, hogy egy jó, konszenzussal elfogadott autonómia-törvénytervezet kerüljön a román parlament asztalára” - mondta. (hírszerk.)HIRDETÉS

Adatbank

szeptember 22
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2006. szeptember 22.

Az új színi évad első bemutatójaként szeptember 22-én láthatja a szatmári közönség Gaál József reformkori író Peleskei nótárius című népszínművét. Az darabválasztás helyileg „adott”: Peleske Szatmárnémeti mellett van, Gaál József pedig Szatmár megye szülöttje. A Gvadányi József Egy falusi nótáriusnak budai utazása című munkája alapján írt mű premierjén a Harag György Társulat csaknem minden tagja fellép. /S. L.: István István, a Peleskei nótárius. = Új Magyar Szó (Bukarest), szept. 22./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. szeptember 22.

Az Unitárius Nők Országos Szövetsége idei, Nyárádszentmártonban megrendezett közgyűlése és konferenciája alkalmából a templom melletti felújított Unitárius Házban fotókiállítás nyílt: Puskás György marosvásárhelyi fotóművész Emberek, tájak, templomok című, félszáz alkotást felvonultató tárlata tekinthető meg. /Emberek, tájak, templomok. = Népújság (Marosvásárhely), szept. 22./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. szeptember 22.

Parajdon Csiki Zoltán magyartanár, az Áprily-emlékház mindenese újabb kiadvánnyal lépet elő, Áprily Lajos és Parajd címmel közreadta a költő családi gyökereivel kapcsolatos vizsgálódásai eredményeit. Mindezt pár hónappal az általa szerkesztett Rapsóné öröksége című vaskos tanulmánykötet megjelenése után. /Borbély László: Áprily Lajos parajdi levelei. = Hargita Népe (Csíkszereda), szept. 22./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1989. szeptember 22.

Kolozsváron meghal Lakatos István (Nagyzorlenc, 1895. febr. 26.) zenetörténész. 1949-63 közt a Gh. Dima Zeneművészeti Intézet tanára, számas zenei tárgyú cikk szerzője.
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1940. szeptember 22.

Szász Pál, az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület (EMGE) elnöke megkezdi az Egyesület Dél-Erdélyben maradt részének újjászervezését.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]

SZAVAZÓGÉP

Melyik sorozat új évadát várod?

Modern Family 29
Elementary 7
Bones 17
Grey's Anatomy 41
The Vampire Diaries 14
The Good Wife 23
Arrow 17
Downton Abbey 40
The Walking Dead 29
Homeland 41
Mást 158
Nem nézek sorozatokat 224

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS