• Megosztás:
  •  Itthon RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 16:31 GMT +2, 2014. március 25.

Jövő héten egyeztet az MPP és az RMDSZ az autonómia-tervezetről


HIRDETÉSJövő héten egy munkacsoport keretében ülnek össze az RMDSZ és az MPP szakemberei, hogy a szövetség munkacsoportja által elkészített székelyföldi autonómia-tervezet kapcsán egyeztessenek.

Erről az RMDSZ és az MPP egy protokollumban egyezett meg, amely szerint a székelyföldi autonómia-statútum végső verzióját – amelyet előbb közvitára bocsátanak, maja a parlamentbe is benyújtanak – a két politikai alakulat közösen dolgozza ki.

Az RMDSZ a protokollum aláírását követően, pénteken küldte el a Magyar Polgári Pártnak az autonómia statútum-tervezetét.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint az autonómia a jelenlegi alkotmányos keretek között is megvalósítható. Az RMDSZ tervezetéről elmondta, a dokumentum a jelenlegi törvényi szabályozások figyelembe vételével készült, és a három székelyföldi megyére, Maros, Kovászna és Hargita megyére vonatkozik.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének vezetője megkeresésünkre elmondta, még nincs kitűzve a munkacsoport gyűlésének időpontja, és még az sem konkretizálódott, hogy az MPP részéről kik lesznek azok a szakemberek, akik részt vesznek a munkálatokon. Kijelentette, attól tartózkodik, hogy a szövetség által kidolgozott tervezet tartalmáról nyilatkozzon, azonban azt elmondta, a MPP számára már világos, hogy mit fognak képviselni: a helyi cégek adójának a Székelyföldön maradása, illetve az igazságügyben a magyar nyelv használata mellett állnak majd ki. „A Székely Nemzeti Tanáccsal is fogunk egyeztetni, és azt szeretnénk, hogy egy jó, konszenzussal elfogadott autonómia-törvénytervezet kerüljön a román parlament asztalára” - mondta. (hírszerk.)HIRDETÉS

Adatbank

szeptember 24
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2005. szeptember 24.

Szeptember 23-án Marosvásárhelyen, a Bernády Házban bemutatták a hetvenéves Székely Dénes, a Székely Népi Együttes egykori táncosa, majd igazgatója Táncol a székely című kötetét. A kiadvány az önéletrajzi vonatkozás mellett felöleli a Székely Népi Együttes történetét, világsikereit, az együttes alakulását követő táncházmozgalom sajátosságait is. Székely Dénes részleteket idézett a kötetből, arról az időszakról, amikor 82 ország résztvevői közül a népi együttes hat aranyérmet hozott haza Marosvásárhelyre. /Nagy Botond: Táncol a székely. = Népújság (Marosvásárhely), szept. 24./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. szeptember 24.

A szabadkai egyházmegye több száz fiatalja zarándokolt el szeptember 10-én a nyugat-bácskai Doroszló Mária-kegyhelyére, hogy egy ifjúsági találkozó keretében könyörögjön a céltalanul élőkért. A találkozó mottóját Sillye Jenő éneke adta: „Ó, Istenünk, eléd letérdelünk, könyörgünk hozzád, téged kér szívünk, áldd meg a népünk, áldd meg nemzetünk!” A nemzet lelki megújulása mellett a fiatalok imádkoztak családjukért, Bácska, Bánság és Szerémség magyarságáért, a boldogabb jövőért, minden határon túli magyarért és az anyaország magyarságáért. Pénzes János megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket, majd a szentbeszédben Serfőző Levente szentesi plébános kiemelte a nemzetünkért meghirdetett imaév fontosságát. /Bende Zsolt: Ifjúsági találkozó Szabadkán. = Vasárnap (Kolozsvár), szept. 24./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. szeptember 24.

Megjelent Bura László: A szatmárnémeti Szent János-plébánia temploma 1906–2006 (Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, Kolozsvár 2006) című munkája. Érdeklődéssel és csodálattal olvastam a település történetét, írta Schönberger Jenő püspök a könyv előszavában. /Részlet Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök előszavából. = Vasárnap (Kolozsvár), szept. 24./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1950. szeptember 24.

A Háromszék megyei Gidófalván az erőszakos kollektivizálás elleni lázadás tör ki. A Sztálin arcképe alatt felvonuló falusiak ellen a katonaságot vetik be, a véres megtorlásnak több sebesültje és letartóztatottja van. Ezekben a napokban hasonló megmozdulások történtek több más háromszéki faluban (Maksán, Bodokon, Kőröspatakon.)
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1940. szeptember 24.

A román-magyar likvidációs tárgyalások során a menekültek ügyeivel foglalkozó, 10. albizottság ülésén előzetes megállapodásra jutnak. Eszerint az augusztus 30-a után eltávozott dél-erdélyi magyar, illetve észak-erdélyi román menekültek a jegyzőkönyv aláírásától számított 30 napon belül, bántódás nélkül visszatérhetnek szülőföldjeikre. A megállapodás azonban nem lép érvénybe a likvidációs tárgyalások október 10-i megszakadása miatt.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]

SZAVAZÓGÉP

Melyik sorozat új évadát várod?

Modern Family 29
Elementary 7
Bones 21
Grey's Anatomy 45
The Vampire Diaries 17
The Good Wife 27
Arrow 20
Downton Abbey 42
The Walking Dead 35
Homeland 46
Mást 171
Nem nézek sorozatokat 246

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS