2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az új Közös Agrárpolitikáról tartott előadást gazdáknak Winkler

2014. április 12. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) a fiatal farmereket és kisgazdákat helyezi középpontba, az egyik fontos célkitűzés erőt adni a vidéki közösségeknek, a falusi mezőgazdaságnak – jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő pénteken Aradon, ahol az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének meghívására gazdákkal és vállalkozókkal találkozott. A gazdafórumot az Európai Unió 2014-2020 – a közös agrárpolitikai támogatások témakörben tartották.

"Úgy vélem, hogy a Közös Agrárpolitika reformja az Európai Parlament történetében az eddigi legnagyobb vitát eredményezte: a törvénycsomaghoz 7400 módosító indítványt nyújtottak be. Az új szabályozások a nyugati és keleti tagállamok közötti, a mezőgazdasági területen tapasztalható egyenetlenségét hivatottak felszámolni. Meg vagyok győződve róla, hogy Cioloș-reformként fog fennmaradni a Közös Agrárpolitika megújítása" – mondta Winkler Gyula, rámutatva, hogy az új KAP egy sor méltánytalanságot kiküszöbölt, például a golfpályák és repterek után nem jár ezentúl területalapú mezőgazdasági támogatás, csak mert füves terület van birtokukban.

"Az új Közös Agrárpolitika középpontjában a kisgazdák, a fiatal farmerek, azaz a negyven év alattiak korosztálya van, az újonnan létesített mezőgazdasági vállalatokat, de a vidéki környezetben működő nem mezőgazdasági tevékenységeket is kiemelten támogatja, hiszen az a cél, hogy falvakon is minőségi szolgáltatások legyenek elérhetőek, ne csak városi környezetben. Ez a közép- és kelet-európai országoknak nagyon fontos és a Kárpát-medencei gazdaságpolitikai törekvéseknek is szilárd támpontokat biztosít. 2007-2013 között a területalapú támogatás hektáronkénti átlagértéke 130 euró volt, ez a következő hét évben 190 euróra nő" – számolt be az RMDSZ EP-képviselője. Rámutatott, hogy 2014 átmeneti év, fontos a felkészülés a szakintézmények, de az önkormányzatok számára is, hogy hatékonyan pályázzanak az új kiírásokra.

"Az Európa 2020 stratégia elfogadása olyan európai kontextust teremtett, amely megszabja az EU új fejlesztési irányait, azzal a céllal, hogy leküzdje a szociális válságot, a munkanélküliséget. Ezt, de a 2014-2020 közötti időszakra kidolgozott költségvetési keretet figyelembe véve alkotta meg az RMDSZ az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely meghatározza közösségünk fejlesztési prioritásait, a szülőföld potenciáljának kiaknázására, ezek között a mezőgazdaság kiemelt helyen szerepel" – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy az új keretszámok ismeretében aktualizálták az Erdély 2020 fejlesztési tervet. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS