2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tamás a Schweighofer-ügyről: a megyei tanács a véleményezések alapján állította ki az engedélyt

2014. április 16. 18:08, utolsó frissítés: 18:09

A Bankwatch Románia Egyesület és a Neuer Weg civil szervezetek legfennebb azt kérhetik a bíróságtól, hogy szüntesse meg a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó vállalat számára kibocsátott, a Rétyre tervezett fűrésztelep létesítésére vonatkozó építkezési engedélyt - mondta el megkeresésünkre Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

A két civil szervezet egy közleményben tudatta, hogy április 11-én keresetlevelet nyújtott be a Bukaresti Törvényszékre a Kovászna Megyei Tanács és a Holzindustrie Schweighofer vállalat ellen, amelyben kérik a Réty községben építendő fafeldolgozó számára kiadott 24.12.2013/220. számú építkezési engedély felfüggesztését.

A hírre reagálva a tanácselnök elmondta, az által vezetett intézmény a beérkezett államigazgatási intézmények által megadott pozitív véleményezés birtokában állította ki az építkezési engedélyt.

"Ha jól tudom, ők nem is az építkezési engedély kibocsátása ellen fellebbeztek, hanem az államigazgatási intézmények jóváhagyása ellen fogalmazták meg a keresetlevelüket. Ők a bírósághoz csak azután fordulhattak, hogy végigjárták a közigazgatási szintet: ez meg is történt, januárban fordulhattak hozzánk, és mi februárban válaszoltunk a kérdéseikre. Tisztáztuk, hogy az általunk kibocsátott építkezési engedély a különböző államigazgatási intézmények jóváhagyásán alapszik, tehát nem a megyei tanács döntött az építkezési engedély aláírásáról. A procedúra szerint a megyei tanács összegyűjti a különböző intézmények jóváhagyásait és álláspontjait. Tehát, amikor az építkezési engedélyt aláírtam, már volt a környezetvédelmi, légvédelmi, vasúti, talajfeljavító, országúti szakhatóságoktól, a tűzoltóságtól származó jóváhagyásunk. Mivel mindenki pozitívan nyilatkozott, kiállítottuk az építkezési engedélyt. Így a civil szervezetek nem is az építkezési engedély, hanem ennek alapját szolgáló szakhatósági jóváhagyások ellen fellebbezhetnek" - magyarázta a tanácselnök.

Elmondta, azt nem tudja megmondani, hogy a bíróság dönthet-e a civil szervezetek javára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS