2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizsgálja a DNA Kiss Sándort, a Bihar megyei tanács alelnökét

2014. április 24. 16:39, utolsó frissítés: 18:13

Nyomozást indított a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Kiss Sándor RMDSZ-es politikus, a Bihar megyei tanács alelnöke ellen, akit pénzmosással, csúszópénz elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. A gyanú szerint Kiss és az ügy további hat gyanúsítottja mintegy 8,6 millió euróval károsította meg a megyei tanácsot. A DNA közleménye itt érhető el.

Az ügyben további gyanúsítottak: Mudura Sándor, a nagyváradi Lotus Market ügyvezetője, akit kétszeri pénzmosással vádolnak; Bojtor Vilmos-László, akit megvesztegetésben bűnrészességgel és háromszori pénzmosással vádolnak; Roatiș Gheorghe-Ioan a nagyváradi Maertex Trans S.R.L. ügyvezetője, akit pénzmosással vádolnak; Rus Beneamin, a nagyváradi Selina ügyvezetője, akit kétszeri pénzmosással vádolnak; Miklóssy Ferenc, magyar állampolgár, a debreceni Keviep Kft ügyvezetője, akit pénzmosással vádolnak; Miklóssy Ferenc-László, magyar állampolgár, a nagyváradi East Bau Construct S.R.L. ügyvezetője, akit pénzmosással vádolnak.

Az első vádpont szerint Kiss Sándor, Bojtor Vilmos László és Rus Beneamin román (a nagyváradi Selina S.R.L. és a Trameca S.A.) és Egyesült Államok-beli (a washingtoni Wasleys Worldwide LLC) vállalatok révén 2005 és 2006 között megközelítőleg 600 000 eurót tulajdonítottak el. A pénzmosást a Selina S.R.L. révén oldották meg, amely német és holland cégektől vásárolt munkagépeket, amelyeket a Trameco S.A. importált a Wasleys Worldwide LLC közvetítésével, amelyet Bojtor Vilmos László irányított. Annak ellenére, hogy a Selina cégcsoport képviselői közvetlenül tárgyaltak a német és holland beszállítókkal az adás-vétel áráról, a hivatalos beszerzést sokkal nagyobb áron valósították meg.

A megközelítőleg 600 000 euró pénzmosás révén Rus Beneaminhoz került, mint a Selina cégcsoport ügyvezetője. A vád szerint ezt az összeget Rus végül Kiss Sándornak fizette ki azért, hogy az részesítse előnyben az általa vezetett cégcsoportot egy olyan ügyletben, amely során a Bihar megyei tanács területeket szándékozott eladni Nagyváradon.

A vád szerint Kiss Sándor az ügyletek során mintegy 8,6 millió euróval rövidítette meg a Bihar Megyei Tanácsot.

A másik vádpont szerint Kiss Sándor, Mudura Sándor, Bojtor Vilmos-László, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklóssy Ferenc și Miklóssy Ferenc-Laszló egy másik ügylet révén megközelítőleg 300 000 euró értékű pénztmosás bűncseleményét követtek el. Ezt romániai ( a nagyváradi Eco Bihor S.R.L, a nagyváradi East Bau Construct S.R.L. és a nagyváradi Martex Trans S.R.L.), brit (a londoni Ariston Distribution Corporation LTD) és magyarországi (a debreceni Keviep Kft) vállalatok révén, 2003 és 2004 között vitték véghez. A magyarországi Keviep Kft 187 000 euró értékű munkagépet és építőanyagot adott el a londoni vállalatnak, amelyet Bojtor Vilmos-Laszlo irányított a Gheorghe-Ioan Roatiș által irányított Martex Trans S.R.L. közvetítésével. Ezeket pár nap múlva visszavásárolta az East Bau Construct S.R.L. közvetítésével úgy, hogy mintegy 500 000 eurót fizetett érte.

A vád szerint Miklóssy Ferenc az ügyletek révén szerzett 300 000 eurót Mudura Sándor és Kiss Sándor vádlottak között osztotta szét, akik a befolyásuk révén segítettek megszerezni a Keviep Kft-nek egy szerződést a nagyváradi szeméttározó létrehozásához és kezeléséhez.

A harmadik vádpont szerint szerint Kiss Sándor, Mudura Sándor, Bojtor Vilmos-László és Rus Beneamin 100 000 euró pénzmosás bűncselekménnyel is vádolják. Eszerint Bojtor Vilmos-László és Rus Beneamin 2003 és 2004 között román és brit cégeken keresztül végzett adás-vételek révén mosott 100 000 eurót. Az összeg végül Kiss Sándor és Mudura Sándor tulajdonába került, akik a vádak szerint különböző közbeszerzési ügyletekben kellett favorizálják a Selina cégcsoportot.

A DNA közleménye szerint a pénzmosási és vesztegetési ügyek felgöngyölítésében a SRI és a nagyváradi Szervezett Bűnözés elleni Osztály mellett a magyar, a német és holland hatóságok vettek részt.

A Transindex többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elérni Kiss Sándort. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS