2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvásárolták az oltszemi Mikó-kastélyt

2014. május 09. 15:14, utolsó frissítés: 15:16

Aláírták az oltszemi Mikó-kastély adásvételi szerződését az épület tulajdonosai, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke.


A megyei önkormányzat, illetve Bodok község polgármestere hosszú ideje tervezik a műemléképület megvásárolást: a megyei tanács által áprilisban hozott határozat értelmében, a szerződés aláírását követően, most 250 000 euróért vásárolták meg az ingatlant.


A Mikó-kastély építésének 1827-ben láttak neki, gróf Mikó Miklós megbízásából. Hlavathy Izabella, a Kúriák Földje Háromszék c. kötetben így fogalmaz: „A kastélyt mindenek előtt belső díszítése, de elsősorban az egységes ikonográfiai program alapján készült, viszonylag jól megőrződött faképsorok teszik Erdély-szerte egyedülállóvá. (…) a reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítette meg a programadó. A kastély belső dekorációjának szintén értékes része a vadászterem historizáló faburkolata (…).”

A szerződés aláírásakor Tamás Sándor elmondta: „A Mikó-kastély olyan épület, amely viszonylag jó állapotban maradt meg. Távlati terveinkben turisztikai, illetve kulturális rendezvények helyszíneként szerepel ez az impozáns épület. Mindenképp fel fogjuk újítani, mégpedig Európai Uniós forrásokból, több ilyen jellegű pályázat is létezik. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy az önkormányzat tulajdonában kerüljön az ingatlan. A kastélyban jelenleg is működik a fogyatékkal élő gyerekek számára egy iskola. Következő lépésként az intézmény számára sokkal megfelelőbb környezetben, jobb körülmények közt találunk helyet. Több javaslat is létezik, a döntést azonban nyilvánvalóan a szakemberek bevonásával hozzuk meg.”

A 250 ezer eurót Sepsibodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa fele-fele arányban fizeti ki május végéig. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS