2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táblákat helyeznek el az Észak-Erdélyből deportált zsidók emlékére 11 vasútállomáson

2014. május 16. 08:56, utolsó frissítés: 08:56

Tizenegy erdélyi vasútállomáson emléktáblát helyeznek el az 1944 májusában Észak-Erdélyből deportált zsidók emlékére - közölte csütörtökön az Elie Wiesel Intézet.

Az intézet közleménye szerint a közlekedési minisztériummal való együttműködés nyomán helyezik el az emléktáblákat a vasútállomásokon abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt deportáltak 132 ezer zsidót Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből. Az emléktáblákat azokon az állomásokon helyezik el, ahonnan szerelvények indultak a haláltábor felé. A deportáltak közül szinte valamennyien életüket vesztették.

A közlemény szerint Nagybányán, Marosvásárhelyen és Szászrégenben már felavatták az emléktáblákat, és június 3-ig további állomásokon fogják kihelyezni, így Máramarosszigeten, Felsővisón, Désen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Szilágysomlyón, Nagyváradon és Besztercén.

A közlemény megjegyzi, hogy az intézet által kezdeményezett megemlékezési projektet Dan Sova közlekedési miniszter is támogatja.

Sovát 2012 tavaszán egy holokauszttagadó kijelentése miatt megbüntették. Victor Ponta akkor leváltotta Sovát a PSD szóvivői tisztségéből, miután ez utóbbi kijelentette, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le Iasi-ban a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében román katonák nem vettek részt. Sova szerint a iasi-i pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé, és hozzátette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

Ponta "büntetésből" elküldte Sovát a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy ott győződjön meg a romániai zsidóság szenvedéseiről. Sova egy hónap múlva elismerte, hogy tévedett, és Izrael bukaresti nagykövetének címzett levelében jelezte, visszavonja kijelentéseit, amelyek sértették a holokauszt áldozatainak emlékét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS