2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mikó-ügy rendezésére is felszólította Romániát az Európa Tanács

2014. június 03. 12:38, utolsó frissítés: 18:02

Főleg a romák hátrányos megkülönböztetése miatt bírálja Romániát kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET) rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó szakértői bizottsága (ECRI). Azonban a dokumentum figyelemmel van a románia magyarságra is, amelyet a sérülékeny közösségek között említi.

A negyedik, Romániáról szóló ECRI-jelentés elismeri, hogy a legutóbbi, 2006-os jelentés óta történtek előrelépések a romák ügyében, ugyanakkor rámutat: a romákat nem védik eléggé a rendőri diszkrimináció ellen, gyermekeiket pedig gyakran elkülönítik az iskolákban.

A dokumentum magyaroknak szentelt fejezete - a Székelyföldet beolvasztó - közigazgatási átszervezési tervekre, és a székely zászló tiltására utal, majd felkéri a román hatóságokat, ne alkalmazzanak kettős mércét a nemzeti és regionális jelképek használata tekintetében.

A jelentés kiemeli, hogy míg a székely zászló miatt a hatóságok beperelték a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatokat, más megyék zavartalanul használhatják regionális jelképeiket, illetve a hatóságok védelmükbe vették azt az iskolás lányt, aki egy Kovászna megyei iskolában román nemzeti hajszalaggal tüntetett március 15-én és emiatt fenyegetés érte. A strasbourgi szaktestület ezért az etnikai ellentétek következetes és diszkrimináció-menetes kezelését sürgeti.

A jelentésben hangsúlyosan felszólítják a román hatóságokat, hogy adjanak egy löketet az etnikai és vallási kisebbségek által visszaigényelt ingatlanok ügyében letett kérések megoldásának. A jelentés ugyanis az ingatlanok visszaszolgáltatásának helyhatósági hátráltatását teszi szóvá, rámutatva, hogy legutóbbi ECRI-jelentés óta a visszaigényelt kétezer ingatlanból csak 568-nak a helyzete rendeződött. A jelentés azt ajánlja: Bukarest központi koordinációval lendítse ki a restitúció ügyét a holtpontról.

A Székely Mikó Kollégium visszaigénylésének ügyére a felszólítás alatti lábjegyzetben térnek ki, vitatottnak értékelik az ügyet.

A jelentés megismétli azt a felszólítását, amelyik a nemzeti kisebbségek statútumára vonatkozó törvénykezdeményezésnek a haladéktalan és módosítások nélküli elfogadására vonatkozott. Felhívja a figyelmet, hogy a helyi választásokon alkalmazott 5%-os küszöb ezeknek a kisebbségeknek a képviseletét is akadályozhatja. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS