2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elmondta a TVR, miért nem fogható Romániában az MTVA vb-közvetítése

2014. június 13. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

"Több mint nyomósak" az okok, "verhetetlen érvek" szóltak amellett, hogy a Román Közszolgálati Televízió nem egyezhet ki a Magyar Közszolgálati Televízióval (MTVA) arról, hogy a Brazíliai Labdarúgó Világbajnokságnak az M1 és M2 magyarországi közszolgálati televízióadókon történő sugárzásának Romániában teret biztosítson - mondta el Costi Serbu, a TVR kommunikációs munkatársa.

Az egyik ok, hogy az ilyen nagyméretű sporteseményekre kötött szerződések egy ország területére szólnak, így az MTVA is megvásárolta a bajnokság Magyarország területén történő sugárzásának jogát. Mivel Romániában 3 millió lakosnak van hozzáférése az MTVA adásaihoz, óriási reklámbevétel-kiesést jelentett volna a román közszolgálati televízió számára az, ha egy olyan szerződést kötött volna a magyar közszolgálati adóval, amely lehetőséget biztosított volna arra, hogy Románia területéről elérhetővé váljon az MTV által sugárzott focibajnokság. Ezt a nagymértékű bevételkiesést a csődeljárás alatt levő román közszolgálati televízió nem engedheti meg magának - tájékoztatott a TVR illetékese.

>> A foci-vb-t sem nézhetik magyarul az erdélyiek >>

Elismerte, hogy az MTVA részéről érkező megkeresés során a magyar fél azzal érvelt, hogy a környező országokkal sikerült megegyezni a bajnokság MTV általi közvetítéséről, azonban ezekben az országokban nagyságrendekkel alacsonyabb azoknak a száma, akik hozzáférhetnek a magyarországi közvetítéshez, így ez nem befolyásolja számottevően a reklámbevételeiket - érvelt Costi Serbu.

Annak ellenére, hogy az M1-en és M2-n közvetített mérkőzéseket a kábelszolgáltatóknak kódolniuk kellene Románia területén, a foci-vb csütörtök esti nyitómérkőzése az erdélyi háztartások többslégében zavartalanul nézhető volt magyar kommentárral. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS