2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínűleg kidobják az „ingatlanügyi cápáknak” kedvező erdészetitörvény-módosítást

2014. június 18. 17:42, utolsó frissítés: 2014. június 19. 10:34

A turisztikai fejlesztők számára lett volna kedvező az az erdészeti kerettörvény-módosítás, amelyet tavaly nyújtottak be a szenátushoz a kezdeményező, zömében PSD-s törvényhozók. A tervezetet a PNL a nemzetbiztonság támadásaként értékelte, a liberálisok szerint amennyiben a tervezetet elfogadják, zöld utat kap az erdőrombolás. Szerintük a módosítás olyan eszközzé válna, amely az üdülőközpontok és turisztikai célpontok létrehozása címszó alatt az erdők területének korlátlan csökkentését tenné lehetővé, tág teret engedve a visszaéléseknek.

Lucia Varga volt erdészeti és vízügyi tárca nélküli miniszter javaslatára a PNL parlamenti csoportja egyöntetűen úgy döntött, hogy nem szavazza meg a törvénymódosító tervezetet, amelyet az első megkeresett ház, a szenátus elutasított. A tervezet most a döntő ház szerepét betöltő képviselőházban áll megvitatás előtt, tegnap a tervezetet elutasította a környezetvédelmi szakbizottság, tudtuk meg Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől.

Lucia Varga szerint a módosításnak elsőként a városok körüli zöldövezetek esnének áldozatul. „Több mint valószínű, hogy ha ezt a tervezetet elfogadja a parlament, akkor elsőként a Băneasa és a Snagov erdőket vágják ki az ingatlanügyi cápák”- jelentette ki Lucia Varga volt szakminiszter, aki jelenleg a mezőgazdasági és az erdészeti bizottság tagja.

A volt miniszter felhívást intézett a parlamenti képviselőkhöz annak érdekében, hogy minél többen szavazzanak az erdészeti törvénykönyv módosítása ellen.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter elmondta, a liberálisok által kifogásolt módosítás szerinte is elfogadhatatlan, olyannyira, hogy már a PSD sem vállalja fel. "Amikor a tervezet megvitatásra kerül, lehet, hogy lesz lobbi a képviselőház plénumában az elfogadására" - mondta a miniszter, aki azonban nem tartja valószínűnek, hogy megszavaznák a módosítást.

Elmondta, az új erdészeti kerettörvény megalkotására is létezik egy törvénytervezet, amely nem tévesztendő össze a liberálisok által kifogásolt módosító tervezettel, mert az egy átfogóbb, strukturáltabb dokumentum. "A PNL által kifogásolt módosító tervezet egy ad-hoc dokumentum, amely bizonyos érdekeket kiszolgáló turisztikai kérdések megoldására született" - mondta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS