2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Csíki Székely Múzeumba hozná a Holt-tengeri tekercseket Kelemen Hunor

2014. június 25. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Kétoldalú megbeszélést folytatott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter Jeruzsálemben Limor Livnattal, Izrael kulturális miniszterével. Az egyeztetésre a román és izraeli kormány együttes ülését megelőzően került sor. Kelemen Hunor és Limor Livnat a két ország közötti kulturális együttműködést elemezték, majd megvizsgálták a partnerségi kapcsolatok további bővítésének lehetőségét is.

A megbeszélésen részleteiben megvitatták azt a 2014-2017 időszakra vonatkozó kulturális, oktatási és tudományos együttműködési keretprogramot, amely által a két ország kormánya az elkövetkező három évben közös kulturális projektek megvalósítása mellett kötelezi el magát.

Kelemen Hunor a találkozón elmondta, folytatni kívánja a 2010-ben, az előző miniszteri mandátuma alatt elkezdett tárgyalássorozatot, amelyek célja a Holt-tengeri tekercsek utazó kiállításának a romániai múzeumokba való eljuttatása. Ezt a Csíki Székely Múzeum vezetősége kérte a kulturális minisztertől. A beszélgetésen Kelemen Hunor a romániai múzeumok Izraelbe tervezett kiállításairól is tárgyalt.

„2015 vagy 2016 során Izrael egy értékes és átfogó kiállítást láthat vendégül, amely a Romániai Történelmi Múzeum tulajdonában lévő gyűjteményeknek biztosíthatna teret, a kiállításnak Jeruzsálem és Tel-Aviv adna otthont” – jelentette be Kelemen Hunor. A szaktárca prioritásait ismertetve elmondta, kiemelt figyelmet fordít a iasi-i Zsinagóga felújítására, ugyanakkor szorosabb együttműködést tervez a régészeti kutatások, valamint a filmipar területén is az izraeli szakemberekkel. A 2015-ben sorra kerülő George Enescu zenefesztiválon Zubin Mehta, napjaink egyik legnevesebb karmestere vezényletével fellép az Izraeli Filharmónia Zenekar. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS