2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külügyminiszter: a Minority SafePack-per nem belpolitikai és nem személyes ügy

2014. július 05. 18:58, utolsó frissítés: 2014. július 07. 17:03

Románia álláspontja a Minority SafePack-perrel kapcsolatban következetes, és állami jellegű, nem "személyes büszkeség" kérdése - jelentette ki Titus Corlăţean külügyminiszter hozzátéve, hogy a román állam álláspontjának kifejezése nem alku tárgya, és a politikai kompromisszumoknak sem vethető alá - írja a Mediafax.

A külügy arra reagált, hogy szombaton Kelemen Hunor azt mondta, az RMDSZ a kormányból való kilépést fontolgatja, amiatt, hogy Románia beszállna a perbe.

Corlăţean szerint az Európai Bizottság álláspontja, amely szerint nincs hatáskörük bejegyezni a polgári kezdeményezést, mert sem az Európai Unió alapszerződése, sem az EU működéséről szóló szerződés nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozókkal kapcsolatos jogalkotáshoz, helyénvaló, ezért támogatják. Kiemelte, hogy Románia mindkét polgári kezdeményezés - a másik az SZNT-é - perébe beavatkozási kérelmet nyújtott be.

"Ebben a jogi folyamatban két meglátás ütközik: az Európai Unióé, amelyet Románia korrektnek tart és támogat, valamint a Magyarországé, amely azt szeretné elérni az EU-n keresztül, hogy a tagállamok magyar kisebbségei fölött gyámkodjék" - mondta Corlăţean. Szerinte ez a vita nem értelmezhető belpolitikai viszonyokban, hanem állami probléma, amelyet a nemzeti érdekek és az EU alapelvei felől kell következetesen tárgyalni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS