2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a tizenegyedik EU Tábor, az Eutópia

2014. július 09. 13:10, utolsó frissítés: 14:27

Legtöbben idén vesznek részt a tizenegyedszer megszervezett EU Táborban, mondta el a szerdai tábornyitón Jakab Adorján MIÉRT elnök-helyettes. A főszervező hozzátette: a tábor résztvevői közül sokan kampányokban vettek részt, önkénteskedtek. „Elfogadták az önkéntességi törvényt a parlamentben, úgyhogy jó hírem van számotokra, a jó úton haladunk afelé, hogy a munkátokat értékeljék” – mondta Jakab.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke megnyitó beszédében az EU Tábor témája, a Hogyan tovább Európa? kapcsán elmondta, hogy az Európai Uniónak jobban kellene figyelnie a nemzetiségi kérdésekre. Emellett a megmaradásról és a gyerekvállalás fontosságáról beszélt.Murádin János Kristóf, a Sapientia EMTE kolozsvári karának adjunktusa párhuzamot vont a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az EU Tábor között. „Mindkét intézmény, rendezvény kinőtte magát, tíz év után felcseperedett mindkettő. Hat éve veszek részt az EU Táboron, és én úgy látom, hogy ez egy hatalmas lehetőség, hogy az EU-t, azt, hogy az hogyan néz ki a hétköznapokban, testközelből ismerjék meg.

Az a legfontosabb,hogy ez az EU a miénk, és olyan lesz, amilyenné mi alakítjuk. Nem vagyunk se EU-imádók, sem euroszkeptikusok. Azért vagyunk itt, hogy saját érdekeinket tisztázni tudjuk. A helyünket kell megtalálni ebben a közösségben" - mondta Murádin.

„A politikáról fogok beszélni, és arról, hogy mi történik körülöttünk. Az RMDSZ elnöke magánszemélyként, hat másik magánszeméllyel együtt kezdeményezte, hogy az EU vonja saját hatáskörébe a őshonos nemzeti kisebbségekre vonatkozó hatásköröket és szabályozza azokat uniós szinten. Erre azért volt szükség, mert, mint látjuk, ha a tagállamok döntik el, akkor nagyon szélsőséges eredmények születnek. Így Dél-Tirolban autonómia van, miközben a francia nemzetállamban el sem ismerik az őshonos kisebbségeket” – mondta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.Az RMDSZ főtitkára szerint a nemzetállamok már lemondtak a szuverenitásuk egy részéről, amikor csatlakoztak az EU-hoz, és ugyanennek kellene történnie a nemzeti kisebbségek ügyében is.

Kovács emlékeztetett: az európai állampolgári kezdeményezést az Európai Bizottság visszautasította, ezt követően a kezdeményezők pert indítottak a luxemburgi Európai Bíróságon. „Július negyedikén a Bíróság nyilvánosságra hozta, hogy Románia belépett a perbe a kezdeményezés ellen. Mindez anélkül történt, hogy a nagyobb kormánypárt konzultált volna a koalíciós partnerével. Kelemen Hunor szövetségi elnök ezután kijelentette, hogy nem képes tudathasadásos állapotban dolgozni. Pénteken kerül sor egy Szövetségi Állandó Tanács gyűlésre, amikor erről dönteni fogunk. Azonban, ha nem változik a miniszterelnök hozzáállása, akkor nem tudjuk folytatni a munkát ebben a formában a kormányban. Nem akarjuk, hogy kilépjünk, vagy hogy a külügyminiszter lemondjon. Azt akarjuk, hogy a kérdés megoldódjon” – mondta Kovács.

„Az ilyen kérdésekben azt tapasztaljuk, hogy vagy nem értik vagy nagyon értik azt, amit akarunk. Ilyen az autonómia fogalma is. Azonban meg kellene érteniük, hogy Erdély nem kell senkinek olyan formában, amitől a román szélsőségesek félnek. Erdély az erdélyieknek kell” – magyarázta Kovács, aki hozzátette, hogy a székelyföldi politikusok által megjelentetett írás a székelyföldi autonómiáról pont azért jó, mert egy rövid, egyszerű írás.

Doktori disszertációkat és értekezéseket írtak már az autonómiáról, azonban azokat nagyon kevesen olvassák el. Ezzel ellentétben, Kovács meglátásában a székelyföldi politikusok a székelyföldi autonómiát egyszerűen, négy pontban összefoglalva fogalmazták meg.

Kovács Péter bejelentette azt is, hogy az RMDSZ-nek minden bizonnyal lesz államelnökjelöltje az őszi romániai államelnök-választásokon. Elmondta, hogy az EP-választásokkor ugyan több szavazatra számítottak, de az igazi cél az, hogy elérjék azt, hogy ne függjenek a román szavazók részvételétől. Kovács értékelésében a 2007 óta eltelt időszak nyolc választásában 400 000 körüli szavazójuk volt, általában 50 000 szavazattal több vagy kevesebb gyűlt össze ennél.

Kovács szerint az RMDSZ fontos tevékenységei közé tartozik a társadalomszervezési munka is.

Szerdán kezdődött el az EU Tábor. A július 8-13. között a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Sapientia EMTE kolozsvári kara által Marosfőn szervezett rendezvényen mintegy 300 fiatal vesz részt.

Az idei tábor több szempontból is eltér az előző évektől. A hét folyamán a tábor önálló államként működik, amelynek neve Eutópia. A táborozók nyolc, különböző ideológiát képviselő csapatban tevékenykednek, amelynek elvei alapján megtervezik és kivitelezik saját választási kampányukat. (tudósítonktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS