2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Augusztus elsején tárgyalják újra Olosz Gergely ügyét

2014. július 14. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Augusztus elsején tárgyalja első alkalommal érdemben a bukaresti táblabíróság Olosz Gergely korrupciós ügyét - írja a Háromszék. Arról, hogy melyik testület tárgyalja az ügyet, július 10-én született ítélet.

Oloszra egyszer alapfokon hét év börtönbüntetést szabtak ki, ám ezt érvénytelenítették, és a pert elölről tárgyalják.

Olosz Gergelyt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály tavaly október 22-én ismételten elkövetett befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé.

A vádirat szerint 2010 májusa és 2011 februárja között Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea az akkori ANRE-elnök Olosz Gergely befolyását akarták megszerezni annak érdekében, hogy segítségével jelentős szerződéseket nyerjenek meg cégeik számára.

A DNA közlése szerint 2010 májusa és szeptembere között Olosz 516 ezer eurót kért a dossziéban ugyancsak vádlottként szereplő üzletemberektől. Az összeget a Bîrcină-érdekcsoport által vezetett Power Plus Kft. és egy másik, off shore cég közötti tanácsadási szerződés segítségével próbálták meg elkönyvelni. A kért összegből a Power Plus 384 ezer eurót utalt át a Cătălin Stan által kiállított hamis kifizetési bizonylat révén. Olosz ugyancsak 2010-ben további 400 ezer lejt kért és kapott a dossziéban vádlottként szereplő üzletemberektől.

A kapott összegért cserébe Olosz befolyását felhasználva elérte, hogy a CEZ Románia SA energiatermelő és -beszállító cég több fajsúlyos szerződést kössön a Bîrcină-érdekcsoport által kontrollált cégekkel.

A vádiratban továbbá az szerepel, hogy Olosz Gergely befolyását használva meggyőzte a mezőgazdasági tárca egyik döntéshozó tisztségviselőjét, hogy a Bîrcină-csoport kereskedelmi érdekeit szem előtt tartva cselekedjen bizonyos európai pénzekből történő fejlesztések esetében. Olosz ügyködéseinek eredményeképpen a mezőgazdasági tárca tisztségviselője lehetővé tette a Bîrcină-csoport részéről bizonyos tanácsadók alkalmazását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS