2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos: Kelemen Hunor lesz az RMDSZ államelnök-jelöltje

2014. július 17. 14:14, utolsó frissítés: 14:52

Az RMDSZ saját jelölttel vesz részt az államelnöki választáson, Kelemen Hunor szövetségi elnök a jelölt - döntött csütörtökön a Szövetségi Állandó Tanács. Kelemen Hunor elmondta, hogy 2014-ben is államelnök-jelöltet kell állítani, hiszen így lehet nyilvánosságra hozni az RMDSZ elképzeléseit."Meg kell mutatni, hogy léteznek olyan magyar politikusok, akiknek van elképzelésük az ország jövőjét illetően. Megtisztelő a jelöltségre vonatkozó felkérés. Programom az RMDSZ programja alapján lesz felépítve. Az RMDSZ a romániai magyarság érdekeinek a legitim képviselője" - hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Újságrói kérdésre elmondta, nem azzal az illúzióval indul az államelnök-választáson, hogy bejut a második fordulóba, hanem azért, hogy a szövetség ismét lehetőséget kapjon a széles nyilvánosság előtt beszélni a célkitűzésekről.

A SZÁT azt is eldöntötte, hogy Kelemen Hunort Biró Rozália szenátor váltja a kulturális tárca élén és a miniszterelnök-helyettesi tisztségben. Hétfőn beszélgettek a szenátorral, és felkérték, hogy vállalja el a tisztséget.

"Olyan embert kellett keresni, aki mind a kulturális miniszteri, mind a miniszterelnök-helyettesi tisztséget el tudja látni. Politikai értelemben Biró Rozália az SZKT elnökeként a második legmagasabb tisztséget látja el az RMDSZ-ben, így természetes lépésnek számított az, hogy ő töltse be a funkciókat" - magyarázta a szövetségi elnök. Kelemen elmondta, jelzésértékű, hogy Romániának első ízben lesz női miniszterelnök-helyettese.


Biró Rozália elmondta, miniszterelnök-helyettesként a koalíciós partnerek és az RMDSZ által aláírt protokollumnak szeretne érvényt szerezni, és a Kelemen Hunor által elkezdett munkát szeretné folytatni a kulturális tárca keretében. Elmondta, folytatni kell azt a párbeszédet, amelyet Kelemen Hunor és Victor Ponta elkezdett a nemzeti kisebbségek helyzetét rendező csomag mentén.

Egyelőre nem került sor egyeztetésre Victor Ponta miniszterelnökkel a jelölése kapcsán. Biró nem tart attól, hogy Traian Băsescu államelnök kerékkötőként lépjen fel a kinevezése ügyében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS