2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit támogat a Bethlen Gábor Alap?

2014. július 25. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Az új magyar nemzetpolitika célkitűzéseit és a támogatási rendszer struktúráját, kiemelt programjait ismertette a 25. Tusványoson Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. Vezérigazgatója.2010 végén a magyar Országgyűlés átalakította a teljes nemzetpolitikai rendszert, átalakult a támogatáspolitikai rendszer is, a BGA célja, hogy egy csatornán keresztül lehessen minél hatékonyabban a határon túlra eljuttatni a támogatásokat, amelyek a külhoni magyarság közösségeinek anyagi, szellemi, erkölcsi boldogulását szolgálja szülőföldjükön – közölte. A BGA kiemelt célja olyan rendezvények, programok támogatása, amelyek a magyar-magyar kapcsolatokat szolgálják. Négyfős bizottság hozza meg a támogatási döntéseket, amely ugyanakkor évente beszámolót köteles tenni az Országgyűlés előtt, és köteles figyelembe venni a MÁÉRT ajánlásait, javaslatait is. A nemzetpolitikai államtitkárság napi szinten ellenőrzi az alapkezelőt. A BGA munkatársai felügyelik, ellenőrzik a támogatott projekteket, követik évek múltán is a pályázók tevékenységét.

A támogatások két fő területet fednek le, az egyiket nyílt pályázat keretében hirdetik meg, ugyanakkor a MÁÉRT javaslatai alapján jelölt nemzeti jelentőségű intézményeknek kiszámítható, előre tervezhető költségvetési forrásokat biztosítanak – közölte.

Régiós pályázatok is vannak, amit régiós lebonyolító szervezetek, a BGA leányvállalatai végeznek, Erdélyben a BGA Pro Transilvania Kft., amelynek Kolozsváron és Székelyudvarhelyen vannak irodái – közölte.

1863 pályázat érkezett Erdélyből, azok kaptak támogatást, amelyek országos, regionális vagy helyi érdekeltségűek, és nemzetpolitikai célt valósítanak meg – közölte. Idén újdonság volt a nemzetpolitikai informatikai rendszer bevezetése, elektronikus felületen lehetett beadni ezeket a pályázatokat, a pályázók visszajelzései pozitívak – tette hozzá.

Az oktatási-nevelési támogatással kapcsolatban több kritikát kapott és kap a kormány, és tervezik is ennek reformját, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez egy több mint 4,5 milliárd forintos támogatás, amire 250 ezer támogatott számít évről évre, a struktúráját át kell gondolni, és hatékonyabbá tenni a forráselköltést – vázolta Lélfai.Ismertetett néhány kiemelt programot is, az egyik az idénre meghirdetett külhoni felsősök éve, amelyre 102 érvényes pályázat érkezett be, itt főleg a pedagógusképzésre, pedagógiai módszerek támogatására fókuszálnak. A Szász Pál ösztöndíjpályázat a határon túli jogászképzésben, nem anyanyelven tanuló joghallgatók támogatására indult, hiszen fontos nemzetpolitikai cél, hogy jól képzett jogi elittel rendelkezzenek a külhoni közösségek. Ez jelenleg 25 joghallgató támogatását jelenti, az ösztöndíj összege 50 ezer forint. A résztvevőket a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjai is fogadják szakmai gyakorlatra.

További kiemelt program a kisközösségi ifjúsági nevelés: a Magyar Cserkészszövetséggel közös program, amelynek keretében a határon túli cserkészszövetségeket is meg kívánják erősíteni, tavaly erre 100 millió forintot fordítottak – tájékoztatott a vezérigazgató. A BGA támogatásával a budai várban a Magyarság Házában készül egy állandó kiállítás is, amely a Kosztolányi Dezső-féle legszebb tíz magyar szó köré épül.Előadása végén a BGA vezérigazgatója arra biztatta a résztvevőket, jelenlévőket, pályázzanak, érdeklődjenek, „azon leszünk, hogy sikeresek legyetek” – zárta előadását. Kántor Zoltán, a BGA keretében működő Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az intézet új kiadványait ismertette az előadás végén. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS