2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halasztással kezdődött Olosz Gergely pere

2014. augusztus 01. 18:07, utolsó frissítés: 18:12

Október 10-re halasztották annak a pernek a tárgyalását, amelyben Olosz Gergely korábbi RMDSZ-es szenátort befolyással való üzérkedéssel vádolják. A pert ma nem tárgyalhatták érdemben a Bukaresti Táblabíróságon, a bíróság honlapja szerint procedurális okok miatt halasztottak.

Oloszra korábban alapfokon hét év börtönbüntetést szabtak ki, ám ezt a döntést érvénytelenítették, és a pert elölről tárgyalják.

Olosz Gergelyt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály tavaly október 22-én ismételten elkövetett befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé.

A vádirat szerint 2010. májusa és 2011. februárja között Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea az akkori ANRE-elnök Olosz Gergely befolyását akarták megszerezni annak érdekében, hogy segítségével jelentős szerződéseket nyerjenek meg cégeik számára.

A DNA közlése szerint 2010. májusa és szeptembere között Olosz 516 ezer eurót kért a dossziéban ugyancsak vádlottként szereplő üzletemberektől. Az összeget a Bîrcină-érdekcsoport által vezetett Power Plus Kft. és egy másik, off shore cég közötti tanácsadási szerződés segítségével próbálták meg elkönyvelni. A kért összegből a Power Plus 384 ezer eurót utalt át a Cătălin Stan által kiállított hamis kifizetési bizonylat révén. Olosz ugyancsak 2010-ben további 400 ezer lejt kért és kapott a dossziéban vádlottként szereplő üzletemberektől.

A kapott összegért cserébe Olosz befolyását felhasználva elérte, hogy a CEZ Románia SA energiatermelő és -beszállító cég több fajsúlyos szerződést kössön a Bîrcină-érdekcsoport által kontrollált cégekkel.

A vádiratban továbbá az szerepel, hogy Olosz Gergely befolyását használva meggyőzte a mezőgazdasági tárca egyik döntéshozó tisztségviselőjét, hogy a Bîrcină-csoport kereskedelmi érdekeit szem előtt tartva cselekedjen bizonyos európai pénzekből történő fejlesztések esetében. A vád szerint Olosz ügyködéseinek eredményeképpen a mezőgazdasági tárca tisztségviselője lehetővé tette a Bîrcină-csoport részéről bizonyos tanácsadók alkalmazását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS