2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem nevezte ki Biró Rozáliát kulturális miniszternek az államfő

2014. augusztus 07. 19:58, utolsó frissítés: 20:07

Traian Băsescu csütörtökön bejelentette, nem nevezi ki Biró Rozáliát a kulturális minisztérium élére, ugyanakkor Claudiu Mandát sem nevezi ki költségvetési miniszternek.

Az államfő cotroceni-i sajtótájékoztatóján elmondta, azért nem írta alá Biró Rozália kinevezési dekrétumát, mert nem tartja megfelelő személynek a kulturális tárca vezetői tisztségének betöltésére. Hozzátette, ha Victor Ponta miniszterelnök szállításügyi vagy infrastrukturális miniszternek javasolja Birót, habozás nélkül kinevezi, azonban a kulturális tárca vezetéséhez elengedhetetlen a román nyelv ismerete. Basescu ezzel arra utalt, hogy Biró nem volt tisztában a biped szó jelentésével.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megkeresésünkre elmondta, nem tartja korrektnek az államfő döntését, amely véleménye szerint politikai indíttatású, ezzel együtt kénytelen azt elfogadni.

"Az államfőnek a Biró Rozália nyelvtudásával kapcsolatos argumentációja nem ízlése szerinti. Biró Rozália jó munkaerő és sajnálom, hogy nem lesz alkalma ezt bebizonyítani" - mondta.

Kelemen elmondta, az RMDSZ új személyt jelöl a kulturális minisztérium és a miniszterelnök-helyettesi tisztség élére. Egyelőre még nem gondolt senkire, a Szövetségi Állandó Tanács tagjait augusztus folyamán fogja összehívni, a testület pedig döntést hoz az új jelölt személyéről. Elmondta, az államfőnek alkotmányos joga volt első alkalommal elutasítani a jelöltet, azonban második alkalommal ezt már nem teheti meg.

Kérdésünkre, mely szerint az átmeneti időszakban ki látja el a kulturális minisztérium vezetését, Kelemen elmondta, ő maga marad a tárca élén, mert az államfő nem írta alá a tisztségből való felmentésére vonatkozó dekrétumot. "Az államigazgatással nem lehet játszani, a minisztériumokat nem lehet vezetés nélkül hagyni. Az átmeneti periódusra nem lenne értelme ideiglenesen egy másik személyt kinevezni, ezért az új miniszter beiktatásáig én fogom vezetni a minisztériumot" - mondta Kelemen Hunor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS