2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 millió dolláros nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel titkos megbízók a lelőtt maláj gép ügyében

2014. szeptember 18. 15:17, utolsó frissítés: 15:19

Magukat fel nem fedő megbízók harmincmillió dollárt ajánlottak fel a nyomravezetőnek és egy német magánnyomozó céget alkalmaztak annak kiderítésére, hogy ki lőtte le Ukrajna felett 298 emberrel a fedélzetén a maláj utasszállító gépet.

A minden idők legnagyobb "vérdíjáról" beszámoló cikkében a Capital című német üzleti magazin emlékeztet arra, hogy Oszama bin Laden terroristavezérért 25 millió dolláros nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel annak idején.

A schleswig-holsteini székhelyű Wifka nyomozóiroda azt a megbízást kapta, hogy nyomozza ki és azonosítsa a maláj gépet lelövőket, akik a több száz ember halálát okozták. A Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen.

A nemzetközi vizsgálat továbbra is folyik az ügyben, de a helyszín átkutatását kezdetben megakadályozták a térséget ellenőrző orosz szeparatisták, akiket egyébként sokan gyanúsítanak a gép lelövésével.

"A szörnyű gyilkosság vagy 'baleset' után minden politikai fél belföldön és külföldön egyaránt azt nyilatkozta, tartoznak annyival az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a nyilvánosságnak, hogy tisztázzák a szerencsétlenség körülményeit és bemutassák a történtek bizonyítékait. Eddig egyik sem történt meg" - fogalmazott a Wifka.

A cég közleményében kifejtette, hogy megbízója 30 millió dolláros jutalmat ajánlott fel a repülő elpusztításáért felelősök azonosításához vezető információért. "Mindenkit meg lehet vásárolni. Csak az a kérdés, hogy mennyiért" - mondta Josef Resch, a nyomozás vezetője.

A Wifka szerdán azt írta honlapján: meg akarják tudni, ki adta ki a parancsot a gép lelövésére, ki tussolta el, mi történt a fegyverrel, amellyel lőttek, és ki működött közre a gép lelövésében.

"Aki olyan bizonyítékkal szolgál, amely azonosítja azokat, akik felelősek a gép lelövéséért, megkapja a 30 millió dollárt" - ígérték.

A nyomozóiroda azt is közölte, hogy az összeg Zürichben van letétbe helyezve a legnagyobb svájci bankban, és a nyomravezető állítólag új személyazonosságot is kap.

A megbízók kilétét ugyan Resch sem ismeri, de nincs kétsége az ajánlat komolyságát illetően. Josef Resch harminc éve dolgozik magánnyomozóként, pár éve sikerült Florian Homm nyomára akadnia, aki eltűnt, miután 2007-ben befektetési csalással vádolták meg Amerikában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS