2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Korodira bízná a kulturális tárca ideiglenes vezetését

2014. október 09. 17:02, utolsó frissítés: 17:11

Amióta benyújtottam a lemondásomat, folyamatosan fel vagyok készülve arra, hogy el kell hagynom a minisztériumot - mondta el megkeresésünkre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akit Traian Băsescu államfő ma mentett fel a kulturális tárca vezetői tisztségéből.

"Eddig vezettem a tárcát, miniszterként elláttam a miniszteri feladatomat, de mihelyt megjelenik a Hivatalos Közlönyben az elnöki rendelet, már nem vagyok miniszter. Gondolom, hogy a mai nap folyamán meg fog jelenni" - mondta az RMDSZ elnöke.


Elmondta, mivel nem tett más javaslatot a helyettesítésre, a törvény szerint a kabinetből egy miniszter át fogja venni a tárca vezetését a következő 45 napra, a miniszterelnök fogja eldönteni, hogy kit bíz meg ezzel a feladattal.

Kelemen hozzátette, a kampányban nem fog az RMDSZ hivatalosan nevesíteni más személyt a kulturális minisztérium élére. „Az én javaslatom az, hogy Korodi Attila (a környezetvédelmi miniszter, szerk.) vegye át a tárca ideiglenes vezetését. A választások után, amennyiben Ponta megnyeri a választást, úgyis új kormány lesz. Ha nem nyeri meg a választást, akkor is bizonyára születnek új döntések a kormány kapcsán, de a lényeg az, hogy a 45 nap az államelnöki választások második fordulója után jár le. Ha elfogadják a javaslatomat, hogy Korodi Attila vegye át a kulturális minisztérium vezetését, ő ezt a feladatot el tudja látni” – mondta.

Kelemen nem akarta azt kommentálni, hogy miért éppen a kampányban mentette fel kulturális miniszteri tisztségéből Traian Băsescu. Szerinte a dekrétum aláírása csak idő kérdése volt, hogy miért mostanra, a kampányra időzítette ezt az államfő, azt nem kívánta kommentálni. „Nem hiszem, hogy erre szükség van, hiszen én adtam be a lemondásomat, ez nem a Băsescu döntése volt. Neki csak azt kellett eldöntenie, hogy mikor írja alá” – mondta.

Kelemen Hunor augusztus elsején nyújtotta be az államfőnek miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéből való lemondását, annak folyományaként, hogy Románia az Európai Bizottság oldalán, gyakorlatilag az RMDSZ-szel szemben lépett be a Minority SafePack-perbe. Kelemen magánemberként volt az állampolgári kezdeményezés egyik kezdeményezője. Utódjaként Biró Rozáliát nevezték meg, akinek kinevezését az államfő elutasította, arra hivatkozva, hogy nem beszéli jól a román nyelvet.

Kelemen még augusztusban elmondta a Transindexnek, egyelőre ott marad a tárca élén, mert az államfő nem írta alá a tisztségből való felmentésére vonatkozó dekrétumot. Ezt az államfő utána továbbra sem tette meg, egészen a mai napig. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS