2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két új híd épül a Dunán Románia és Bulgária között

2014. október 28. 11:58, utolsó frissítés: 12:04

Újabb két Duna-híd építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot kedden Bukarestben a román és a bolgár kormány képviselői: az első Turnu Măgurelet és Nikápolyt (Nikopol), a második Călărași-t és Szilisztrát (Silistra) kötné össze.

Elsőként a nikápolyi híd építését kezdik el, amely két év alatt készülne el 200-270 millió eurós - nemzeti és uniós - költségvetésből, jelentette be a szándéknyilatkozat aláírásánál jelen lévő Victor Ponta kormányfő.

Jelenleg két Duna-híd teremt közúti kapcsolatot a 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon Románia és Bulgária között: az 1954-ben megépült Giurgiu-Rusze híd, amelyen a Mediafax hírügynökség adatai szerint napi 1000 kamion halad át, és a tavaly júniusban megnyitott új függőhíd Calafat és Bodony (Vidin) között, amelyen mintegy 500 kamion halad át naponta.

A 2001-ben készült infrastruktúra-fejlesztési tanulmányokban felmerült az is, hogy közúti alagutakat építsenek a határfolyam alatt, de ez mintegy 70 millió euróval drágább megoldás, mint a hídépítés, ezért elvetették. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS