2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemond Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt

2014. november 03. 14:05, utolsó frissítés: 2014. november 08. 10:45

Beadja lemondását az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöki és elnöki tisztségéről a szombati, marosvásárhelyi elnökségi ülésen Szilágyi Zsolt, a párt államelnökjelöltje és Toró T. Tibor pártelnök az elvárásaikhoz képest alacsony választási eredmények miatt. Toró T. Tibor mai kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta, ügyvivő elnökként fogja vezetni az EMNP-t, míg a kongresszus meg nem választja az új elnökséget.

Szilágyi Zsolt elmondta, nagyjából ugyanaz maradt az erőviszony az RMDSZ és az EMNP között, mint 2012-ben. Noha 50 ezer szavazatot sikerült begyűjteni, de ez nem tekinthető sikernek, legfennebb abból a szempontban, hogy nem kell a pártfelszámolástól tartani: a párttörvény ugyanis azt írja elő, hogy az a párt feloszlatható, amely két egymást követő választáson 50 ezernél kevesebb szavazatot gyűjt össze.

Tegnap még azt nyilatkozták: Tegnap még azt nyilatkozták: "folytatjuk a megkezdett munkát"


Elhangzott, a magyar szavazók részvétele nem haladta meg a románt, a magyarok részvételben alulmaradtak az országos arányhoz képest.

"Székelyföldön és a Partiumban, a hét-nyolc "magyar" megyében a mi hívószavunk, a magyar politikusok hívószava nem volt elég ahhoz, hogy megmozgassa a magyar szavazókat. Erőfeszítéseink ellenére sem tudtuk az RMDSZ-t rávenni, hogy a kampány során a pozitív konfrontációt bevállalja. Magunkba kell tekintenünk, hogy ez miért nem sikerült" - mondta el Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

A pártelnök szerint az eredmények azt mutatják, hogy a papírforma érvényesült. Szoros küzdelem lesz a másik fordulóban, és ebben a magyar szavazatok számítani fognak, mondta Toró, és hozzátette, még nem foglalnak állást, hogy kit támogatnak, azonban nagyon nehezen tudja elképzelni azt a helyzetet, hogy pártja Pontát támogassa, így az is elképzelhető, hogy ne támogassák egyik jelöltet sem.

„Jobb eredményre számítottunk. Nem sikerült a saját elvárásainkhoz képest jobb eredményt elérni” - összegzett a pártelnök.

A magyar választók román pártra történő átszavazását és távolmaradását tekintve szerinte az a következtetés vonható le, hogy nem sikerült meggyőzni a választókat arról, hogy a magyar-magyar versenynek tétje van. Ezért nem hibáztatná az RMDSZ-t az EMNP, a saját felelősségüket keresik ebben.

Nem csak a magyar szavazókat, hanem a magyar nemzetpolitika szereplőit sem sikerült meggyőzni arról, hogy mi a tétje ennek a választásnak. „Mondhatnám azt is, hogy hagytuk, hogy az RMDSZ gátlástalanul visszaéljen a magyar miniszterelnök képmásával a kampányban a szórólapokon” - fogalmazott Toró, arra utalva, hogy az RMDSZ a választási kampányban egy olyan szórólapot terjesztett, amelyen Kelemen Hunor Orbán Viktorral kezet fog.

Szilágyi indítását ugyanakkor nem nevezheti kudarcnak, mert szerinte számos tanulság is levonható ebből a kampányból. Elmondta, mindenképpen sikernek számít az, hogy Izsák Balázs, az SZNT elnöke az EMNP jelöltje mellé állt. "Nem tudom eléggé megköszönni neki a támogatását, hiszen ő az az erkölcsi mérce, aki nélkül nem lesz autonómia. A helye itt volt a kampányban Szilágyi Zsolt mellett. Ne hagyják, hogy szétmenjen az a tőke, amit Izsák Balázs felhalmozott" - mondta Toró arra utalva, hogy többek között Biró Zsolt, az MPP elnöke is nehezményezte, hogy a pártok felett álló SZNT részt vett a kampányban.

Kérdésünkre, hogy mivel magyarázza azt a tényt, hogy kétszázezernél is több támogató aláírást sikerült a jelöltjük indításához összegyűjteni, azonban ehhez képest csak 52 ezer szavazatot kapott, Toró úgy válaszolt: "megengedik, hogy kiszaladj a pályára; hogy hogyan értékelik a játékot, az egy másik dolog".

Szilágyi hozzátette, kényelmesebb volt az embereknek aláírni, mint elmenni szavazni: az aláírásokat kopogtatva gyűjtötték az EMNP önkéntesei, az íveket odavitték az emberekhez. "A passzivitás, az érdektelenség nem engedte, hogy nagyobb eredményt érjek el. A politikától való elfordulás, a korrupció elutasítása, a bukaresti politizálás milyenségének elutasítása köszön vissza az alacsony részvételben" - mondta.

Szerinte ha a magyar-magyar vita létrejött volna, akkor több magyar ember ment volna el szavazni. Megjegyezte, hogy a jelenséggel nincs egyedül: négy másik román jelölt, aki ugyancsak kénytelen volt az induláshoz összegyűjteni a 200 ezer aláírást, nála rosszabbul teljesített. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS