2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brassai: elköltözés és átszavazás áll a csökkenő Maros megyei RMDSZ-szavazatok mögött

2014. november 03. 15:13, utolsó frissítés: 17:18

"A 2009-ben az RMDSZ-re leadott szavazatokhoz viszonyítva gyengébb eredmények jelentős részben annak köszönhetőek, hogy nagy volt a Maros megyei magyarok közül azoknak a száma, akik átszavaztak egy esélyesebbnek ítélt román jelöltre. Ezt a kampányban is lépten-nyomon éreztük.

Nyilván ebben szerepet játszott az is, hogy 2009-ben egy egészen más helyzet volt, és azóta eltelt öt év, ami alatt sok minden felhalmozódott. Azonban nem csak a bizalmatlanság fokozódott azóta, hanem az is közrejátszott a szavazatszám csökkenésében, hogy a Maros megyei magyar települések jelentős része - a méréseink szerint 20-25%-a - tartósan külföldön tartózkodik, ott vállalt munkát. Az RMDSZ így aktív szavazókat veszített" - mondta Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke.

Az RMDSZ Maros megyében az államelnök-választás első fordulójában 51664 szavazatot szerzett, ebből Marosvásárhelyen 15837-et. 2009-ben, az államelnök-választás első fordulójában Maros megyében 63692-en szavaztak az RMDSZ-re, ebből Marosvásárhelyen 21611-en.

Brassai kiemelte, hogy Maros megyében a magyar jelöltekre leadott szavazatok 90%-a az RMDSZ szavazatszámát növelte. "Teljesen egyértelmű, hogy az RMDSZ politikai üzenetét a Maros megyei magyarok megértették, és ennek megfelelően döntöttek vasárnap. Én ezt méltányolom, értékelem, és azt gondolom, hogy biztatónak találom a 2016-os önkormányzati választásokra vonatkozóan" - mondta.

"Komolyan veszem ezt a 10%-ot is, amelyet akár protestszavazatnak is nevezhetünk, és úgy értékelem, hogy az értelmetlen politikai megosztottságnak a szavazatai. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Maros megyei magyar szavazók egy bizonyos része - és talán nagyobb része, mint azok, akik Szilágyira adták a voksukat - az esélyesebbnek gondolt román jelöltekre szavazott" - mondta Brassai.

Maros megyében az EMNP-re az államelnök-választás első fordulójában 5743-an szavaztak, ebből Marosvásárhelyen 2492-en. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS