2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barna Gergő: a magyarok egynegyede nem magyar jelöltre szavazott

2014. november 03. 15:03, utolsó frissítés: 15:44

„Az, hogy Erdély az országos átlagon alul teljesít a részvételi arány tekintetében, egy olyan tendencia, amely az utóbbi választásokon folyamatosan előjön. Ami most érdekes volt, hogy Bukarest viszonylag kiemelkedő volt a részvétel szempontjából. Nyilván, az államfőválasztásokon a magyar részvétel jelentősen elmarad a romántól, ez így volt 2009-ben is, sőt, most az látszik, hogy még 2009-hez képest is kisebb volt a magyarok voksolási szándéka.” – értékelte a vasárnapi elnökválasztáson tapasztalt tendenciákat a Transindex számára Barna Gergő szociológus.Barna szerint a nagyobb bukaresti mozgósítás azzal magyarázható, hogy egyértelműen nagyon kiélezett volt a verseny most az első fordulóban, ez késztethetett sokakat arra, hogy elmenjenek szavazni. „Ugyanakkor a jobboldali jelöltek között volt egyfajta verseny: nagyon fragmentált volt a jobboldal, és tudjuk, hogy a jobboldalnak elsősorban a nagyvárosokban, Bukarestben vannak a szavazói. Nagy valószínűség miatt emiatt emelkedett meg jelentősen a bukaresti részvétel” – vélekedett.

Milyen hatással volt a magyar szavazókra, hogy két magyar jelölt is indult?
A szakértő szerint az eddigi eredményekből az látszik, hogy nem volt mozgósító hatása annak, hogy két magyar jelölt is indult. „Ha még bárkiben kérdésként felmerül, hogy a két magyar jelölt vagy a verseny mozgósítana, elég egyértelmű, hogy ez nem történt meg: ugyanúgy elmarad a magyarok részvétele az országos átlagtól, mint 2009-ben, sőt, az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a két jelölt együttesen fogja megkapni azt a szavazatarányt, amit 2009-ben Kelemen Hunor megkapott. Igazából pluszt nem tudott hozni a kihívó magyar jelölt” – értékelt Barna.

A magyar etnikumú szavazók mekkora arányban szavazhattak át román jelöltre, arra gondolva, hogy több értelme van esélyesre szavazni.

A szociológus úgy véli, jelentős azon magyarok aránya, akik román jelöltre szavaztak, de nem tűnik nagyobbnak, mint az előző elnökválasztáson volt. Az előzetes eredményekből azt lehet becsülni, hogy a magyar szavazók 65%-a szavazott Kelemen Hunorra, körülbelül 25% lehet azok aránya, akik átszavaztak valamelyik román jelöltre, és körülbelül 10% körül kaphatott Szilágyi Zsolt – mondta el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS