2019. március 23. szombatEmőke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5000 aláírást gyűjtenek a kolozsvári kétnyelvű táblákért

2014. november 06. 10:52, utolsó frissítés: 2015. február 09. 13:07

Aláírásgyűjtésbe kezd a kolozsvári bejáratokhoz kihelyezendő kétnyelvű helységnévtáblák ügyében a European Committee Human Right Hungarians Central Europe Alapítvány. A civil szervezet első fokon megnyerte a helységnévtábla ügyében indított pert, azonban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal felfolyamodványban megtámadta a bírósági döntést: az önkormányzat azzal érvelt, hogy a kolozsvári magyarok nem igénylik a kétnyelvű táblát.

Egyébként az új perrendtartási törvénykönyv szerint az önkormányzatnak már nem lett volna lehetősége új védekezéssel előhozakodni, de mivel ez mégis megtette, most a bíróságnak el kell döntenie, hogy figyelembe veszi vagy sem ezt a dokumentumot.

Szőcs Izabella, az alapítvány jogi tanácsosa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, nem bízzák egy törvénycikk értelmezésére a per kimenetelét, ezért döntöttek az aláírásgyűjtés mellett. Továbbá úgy gondolják, hogy hatásosabb, ha a bíróságnak is felmutatják a lakossági akaratot. 5000 aláírást fognak gyűjteni, a válasziratban is megígérték már a bíróságnak, hogy benyújtják az aláírásokat.

A kocsmákban ezek a Könczey Elemér által készített szóróanyagok fogják népszerűsíteni az aláírásgyűjtést. A kocsmákban ezek a Könczey Elemér által készített szóróanyagok fogják népszerűsíteni az aláírásgyűjtést.

Az aláírásokat a Bulgakov, Krajczár, Klausen és Insomnia kávézóban gyűjtik mától. 10 önkéntes is gyűjti az aláírásokat, munkájukat Tussay Szilárd koordinálja, a Kolozsvári Magyar Operában is alá lehet írni az előadások előtt és után. Szőcs Izabella kiemelte, csak a kolozsvári lakcímmel, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők írhatnak alá. Az aláírásgyűjtés két nyelven fog folyni, bárki aláírhatja, nemzetiségtől függetlenül.

A jogi tanácsos elmondta, azért tűzték ki célul az 5000 aláírás összegyűjtését, mert 50 ezer magyar él Kolozsváron, és úgy gondolják, hogy reprezentatívnak minősül, ha 10%-uk aláír. Az aláírás-gyűjtési ív egy Facebook-eseményben is elérhető, bárki letöltheti, aláírhatja, és eljuttathatja az aláírásgyűjtőknek. A kolozsvári kocsmákban is lesznek az asztalokon az aláírásgyűjtést népszerűsítő szóróanyagok.

>> Az aláírásgyűjtő ívet itt is le lehet tölteni >>
>> A Facebook-esemény itt érhető el >>

Szőcs Izabella elmondta, még nem tudni, hogy mikor lesz a következő tárgyalás, 7-10 napon belül fog kiderülni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS