2019. március 23. szombatEmőke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: nagyon tiszta üzenetem van a magyarok számára

2014. november 06. 15:16, utolsó frissítés: 16:13

„Nagyon tiszta üzenetem van a magyarok számára: a változás, amit végig akarok vinni, az egész Románia javára fog válni. Egy olyan Románia javára, ami a tiszteletről és a jólétről szól. Ez munkahelyekről, nagyobb jövedelemről szól, és minden románnak szól.

Tehát ez titeket is érint. Románok, magyarok, németek, és természetesen, más kisebbségek, román állampolgárok! Mindenkire szükség van. Az az üzenetem, hogy jól döntsetek” – mondta Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfő-jelöltje Kolozsváron.Johannis az első forduló ACL-n belüli kiértékelése alkalmából tartott gyűlésen vett részt, amelyen azonban a második fordulóról is tárgyaltak.

„Pontot kell tenni az elmúlt huszonöt év végére”

Johannis elmondta, hogy figyeli, ahogy a közbeszéd, a politikai diskurzus fejlődik, és hogy az merre tart. „Nem tudom, hogy hányan emlékeznek a kommunizmusra, de nekem nagyon hasonló érzésem van a mostani időszakról. A kormány vezetői azt mondják a vörösről, hogy sárga, a feketéről, hogy fehér. Azt mondják, hogy Románia 2015-től tejjel-mézzel folyó országgá fog válni. Azonban ez nem így van.

Most, 25 évvel a forradalom után arra van szükség, hogy az egész rendszer változzon meg. Pontot kell tennünk, és elölről kell kezdenünk mindent. Teljes változásra van szükség: más államelnökre, parlamentre, kormányra és miniszterelnökre. Friss fuvallatra van szükség, hogy megváltoztathassuk azt, hogy korrupció, hazugság és kiábrándultság hat át mindent” – mondta, hozzátéve, hogy ezeket csakis úgy lehet megváltoztatni, ha eldöntjük közösen, hogy meg akarjuk változtatni Romániát. Szerinte ez felülről, az államelnökkel kell kezdődjön.

Johannis szerint vannak jó dolgok is Romániában, például az, hogy folyik a korrupcióellenes harc.

„Politikusként azonban ezen túl kell látni. Hogy mi lesz ezután? Képesek kell legyünk elismerni, hogy elvekre van szükség, amelyekre jobban és jobbat tudunk építeni. Meg kell változtatnunk az intézményeket, pártokat, a mentalitást. Meg kell változtatnunk a rendszert, a pártokat. Éppen ezért államelnökként én leszek a jogállam és a független igazságszolgáltatás garanciája. Nem fogom az amnesztiatörvényt aláírni. Nem fogok soha kegyelmet adni egy politikusnak, aki korrupció miatt lett elítélve” – mondta.Johannis a mostanában fellángolt politikai immunitás körüli vita kapcsán elmondta, hogy az első, amiről le fog mondani államelnökként, az az államelnöki immunitás. Ezt az alkotmány modernizálásával foglalkozó bizottság révén szeretné elérni. A képviselők és szenátorok immunitása kapcsán azt mondta, hogy amellett, hogy kell létezzen védelem a politikai véleményért, elfogadhatatlan, hogy parlamenti procedúrákkal akadályozzák az igazságszolgáltatás működését. Ezért teljesen és tisztán le kell szabályozni, hogy meddig tart ez az immunitás.

„Ha mindannyian akarjuk a változást, akkor a politikusok is akarni fogják, mert ők a ti szavazatotokat akarják” – mondta Johannis.


„Victor Ponta a veszély”

Victor Ponta veszélyes Romániára nézve, veszélyes a demokráciára. Veszélyes amiatt, ahogy vezeti a PSD-t, ahogy reagál a kihívásokra, ahogy megpróbálja elferdíteni a problémák lényegét.

Ponta gazdaságilag is veszélyes, mert a kampány során megpróbál mindenkinek alamizsnát adni, de közben nincs egy koherens gazdasági politikája. Ezek az alamizsnák oda fognak vezetni, hogy Ponta kampányát az állampolgárok kell megfizessék.Veszélybe kerül Románia atlantista irányultsága. Maga az, ahogy vezeti a kormányt, távolít a nyugattól. Ha megválasztják államelnöknek, akkor 2015-től adókat kell növelni, ahogy erre az Európai Bizottság is figyelmeztetett, emellett az egykulcsos adó is veszélybe kerül, ami szerintem nagy baj” – mondta.


A támogatókról

Újságírói kérdésre elmondta, hogy Monica Macovei felhívására ezzel a sajtótájékoztatóval is válaszolt, és hajlandó akár írásban is rögzíteni a vállalásokat. „Ugyanazt akarom Romániának, amiket ő tőlem kért. Röviden: nem a smekkerek Romániáját akarom” – mondta.„Az embereknek maguknak kell eldönteniük, hogy kit támogatnak. Nem alkudozom a románok szavazatai fölött. Nem fogok senkinek a szavazataiért alkudozni. Az emberek szavazataira van szükségem, nem azokéra, akik azt hiszik, hogy rendelkeznek az emberek szavazataival” – mondta Johannis.


„Ponta hazudik, amikor azt mondja, hogy el akarom szakítani Erdélyt”

Johannis szerint az nem igaz, hogy csak Erdély és a Bánság szavazott rá, ugyanis a többi történelmi régióban is sokan választották őt.

„Ponta hazugságokat mond, miközben az országban sétálgat. Azt mondja, hogy el akarom szakítani Erdélyt Romániától. Én úgy gondolom, hogy ezek nagyon veszélyes hazugságok. Remélem, hogy senki nem hiszi el, ugyanis én az erdélyiek, olténiaiak, és minden román elnöke akarok lenni” – mondta Johannis, aki hozzátette, hogy ez a fajta kommunikáció nem elfogadható 2014-ben. Szerinte ez Ion Iliescu volt államfő idejére jellemző retorika.


A szebeni polgármesteri hivatalon folyó vizsgálatról

„A nagyszebeni polgármesteri hivatalban nem smekkerkednek a közalkalmazottak. Nem fognak találni semmi olyant, amivel probléma lehet.
Ez Ponta arroganciájának a megnyilvánulása, hogy kampány közepén elküldi a miniszterelnökség vizsgáló testületét Nagyszebenbe" - mondta.

„November 16-án Ponta karrierje véget fog érni. A saját pártja fogja hazaküldeni. Emellett, amint államelnök leszek, minden erőmmel azon leszek, hogy a kormányt leváltsák” – jelentette ki.


Az államelnöki vitáról

"Augusztus óta kérem az államelnöki vitát. Azonban abba nem fogok belemenni, hogy úgy és akkor szervezzék meg, ahogy a PSD akarja. Ők ugyanis olyan feltételekhez kötötték azt a vitát, amelyek nem vállalhatóak” – mondta, és hozzátette, hogy ha összeül a két jelölt csapata és megbeszéli a módját, valamint megegyezésre jutnak, akkor lesz államelnöki vita. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS