2019. március 23. szombatEmőke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta: Johannis feladata az, hogy egyesítsen minket

2014. december 07. 16:15, utolsó frissítés: 17:49

"Ha a DNA bűnügyi eljárást kezdeményez ellenem, akkor lemondok, de nem fogjuk a 2004-es logikát követni, miszerint aki elveszíti a választásokat, azt bebörtönzik" - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök Alessanda Stoicescu Antena 3-on sugárzott műsorában.

Ponta a műsorban elismerte, hogy rosszul szervezték meg az államfőválasztást a külföldön szavazni vágyók számára, azonban szerinte ennek már megfizette az árát. „Sajnálom. Ez nekem sokba került. A megoldás az, hogy változtassuk meg a törvényt. Tévedtünk, több szavazóiroda kellett volna, mint 2009-ben. Azonban ez nem volt szándékos. A politikai felelősségvállalás megtörtént, többen lemondtak emiatt, én meg elveszítettem a választást. Azonban nem áll fenn a bűnügyi felelősségre vonás lehetősége” – mondta a miniszterelnök.Ponta azt mondta, hogy a lemondásra már az államfőválasztás második fordulójának a napján, november 16-án gondolt. „Ez normális. Egy politikai ciklus zárult le számomra. Három választást megnyertem, a negyediket nem. De ez az utolsó volt az, ami számított” – mondta.

Ponta elmondta, hogy akkor arra gondolt, hogy a pártelnökségéről és a miniszterelnökségéről is mondjon le, azonban végül még sem tette ezt meg, mert „azok, akik megbíztak benne arra kérték, hogy ne hagyja cserben őket”. Ponta azt is elmondta, hogy szeretné folytatni azt, amit 2012-ben elkezdett, és hogy szerinte az emberek többet tanulnak a vereségekből, mint a győzelmekből.

„Nincsenek Klaus Johannisszal szemben ellenérzéseim. Egy megmérettetésen vettem részt, amelyen Johannis nyert. Remélem, hogy együtt tudunk dolgozni” – mondta.

Úgy gondolom, hogy Johannisnak államelnökként egyesítenie kell minket, mert nagyon széthúzunk, mint nép, mint ország. És ez Johannis feladata. Jövő évben nagyon sok dolgunk lesz, módosítanunk kell az alkotmányt, a választási törvényt, az adminisztratív felépítését az országnak. Ezt nem lehet azzal a 20-30 parlamenti képviselővel és szenátorral megoldani, akikkel többségben vagyunk. A nagy projektekben együtt kell működnünk. Az emberek is ezt akarták, hogy ne legyen minden hatalom egyik oldal kezében” – mondta a miniszterelnök.

Ponta az elfogadandó jövő évi költségvetés kapcsán megígérte azt is, hogy nem fog adókat emelni és, hogy azok a lépések, amiket miniszterelnökként tett, fenntarthatóak. Ponta elmondta, hogy Románia könyvelhette el az EU-s országok közül a legnagyobb gazdasági növekedést a harmadik negyedévben. Ezenkívül elmondta, hogy mindenki gratulált amiatt is, hogy 6%-ról 50%-ra növekedett az EU-s források lehívása.

Ponta elmondta azt is, hogy szerinte taktikai és stratégiai hibákat is ejtett a kampányában. Taktikaiakat, mint az, hogy nem tudta megoldani a diaszpóra szavazása körül felmerült problémákat. Szerinte stratégiai szempontból elsiette a kampányát. Ponta annak a véleményének adott hangot, hogy mindig van azokban, akik nem szoktak szavazni egy ellenérzés azzal szemben, aki a hatalmat képviseli.

A PSD-nek meg kell változtatnia a képét, azt, ahogyan látják az emberek. Hogyha nem tudunk ezen változtatni, akkor a PSD velem vagy nélkülem, de veszíteni fog. A 2015-ös év tétje éppen ezért egy jó kormányzás és egy alapjaiban megváltozott politika lesz” – mondta Ponta. (antena3/hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS