2018. június 21. csütörtökAlajos
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron szeretnél ötletet megvalósítani fiatalként? Itt a lehetőség!

2014. december 11. 13:44, utolsó frissítés: 18:39

A kolozsvári önkormányzat 500 000 lejjel támogatja jogi személyiséggel nem rendelkező fiatalok kezdeményezéseit a COM’ON Kolozsvár program keretében. Az ötletek finanszírozásáról közönségszavazás dönt, a lebonyolító a PONT Csoport.

A célunk az, hogy olyan informális csoportokat - baráti társaságokat, érdeklődési körök mentén szerveződő csoportokat - vonjunk be a Kolozsvár Ifjúsági Főváros projektbe, amelyek nem rendelkeznek jogi kerettel, ugyanis úgy látjuk, hogy ebben egy óriási kiaknázatlan potenciál van - mondta Farkas András, a PONT Csoport vezetője a COM’ON Kolozsvár (Ifjúsági Részvételi Költségvetés) projektet bemutató kolozsvári sajtótájékoztatóján.Farkas elmondta, hogy az Ifjúsági Főváros cím elnyerése után azon gondolkodtak, kellene találni egy formát arra, hogy ilyen csoportosulások megvalósíthassák ötleteiket oly módon, hogy ezekről a kolozsvári közösség demokratikus módon, közvetlenül dönt.

Ugron Hanna, Borzási Sarolta és Farkas AndrásUgron Hanna, Borzási Sarolta és Farkas András


Farkas elmondta, hogy az ötlet dél-amerikai gyökerekkel rendelkezik és vázolta megvalósulásának a folyamatát is.

Farkas szerint a leghosszabb időszakot a fiatalok tényleges társulása öleli majd fel.

„Hogy kik pályázhatnak? 14 és 35 év közötti fiatalok, akiknek ötletei vannak. Tág a paletta, pályázhat egy osztály közösen, a KMDSZ szakkörei, informális csoportok, mint mondjuk egy lépcsőházi baráti kör, de akár három egyetemista is. Minimum három fő kell pályázzon, de nincs maximális létszám megállapítva” – magyarázta.

Farkas elmondta, hogy a leghosszabb időszakot az ötletek kidolgozásának szánták. „A kidolgozás során a pályázó csoportoknak lehetőségük van hozzánk fordulni, megpróbálunk segíteni mi is. Ebben az esetben az is cél, hogy a közönségszavazásba majd olyan projektek kerülhessenek, amelyek megvalósíthatóak. Emellett azonban létező és működő civil szervezeteket is igyekszünk bevonni ebbe a projektbe azzal a céllal, hogy azok majd vállaljanak két-három projektet, mint azoknak a facilitátorai” – magyarázta. Farkas elmondta: ezért fontos, hogy a csoportok a leadás előtt lépjenek kapcsolatba, konzultáljanak velük.A leadott projekteket egy kéthetes szavazási időszak alatt lehet majd megszavazni. „A szavazás online zajlik. A szavazók belépnek a platformra, és a rendelkezésükre álló 10 szavazatot elosztják a nekik tetsző projektek között. Ehhez a szavazóknak azonosítaniuk kell majd magukat a személyi igazolványszámukkal. Lesz lehetőség papíron leadni projektet és szavazni is, azok számára, akik valamilyen okból nem tudnak internethez jutni” – mondta Farkas. Hozzátette, hogy a szavazáskor saját felelősségre ki kell jelenteniük a szavazóknak, hogy kolozsvári rezidens lakosok. Ez azonban nem zárja ki azokat, akiknek nincs Kolozsvárra szóló személyazonossági igazolványuk, de itt élnek, mint például az egyetemisták.Ha nincs meg a háromfős csoport, akkor is lehet pályázni úgy, hogy mintegy nyílt felhívásként felkerül a platformra az ötlet, amelyhez lehet társulni. A platform december 16-tól lesz elérhető és decemberben le fog zárulni, azonban a feltöltött projektek szabadon szerkeszthetőek, frissíthetőek a platform lezárásáig.

Farkas elmondta, hogy az erre szánt, összesen 500 000 lejes önkormányzati költségvetési keret alapján a közönségszavazás által felállított rangsor szerint finanszírozzák az ötletek megvalósítását, amely a legtöbb esetben 4500 lejig terjed, azonban nagyobb elképzelés esetén akár 9000 lej is lehet.

A projektek április és november között fognak megvalósulni.
Borzási Sarolta, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Kezdeményező Bizottság tagja azt mondta, igyekezni fognak a kezdeményezéshez hálózatot hozzácsatolni.

Ugron Hanna, a PONT Csoport tagja az elhangzottakhoz hozzátette, hogy fontos része a kezdeményezésnek az is, hogy kapcsolatba lépjenek a már jogi személyiséggel bíró szervezetekkel, amelyek gyakran erőforráshiánnyal küszködnek, és bevonják azokat a projektbe.

A doboz, amibe az ötleteket kell majd tenniA doboz, amibe az ötleteket kell majd tenni


Ugron elmondta: 140 dobozt fognak kihelyezni a városba, iskolákba, vendéglőkbe, kávézókba, ahová az ötleteket be lehet tenni. Közben igyekeznek a lehetőségről tájékoztatni az iskolásokat is. „Már voltunk nyolc iskolában, ahol a projekt bemutatásakor azt láttuk, hogy a fiatalok nagy érdeklődést mutatnak a projekt iránt, sőt volt, aki facilitátornak jelentkezett. A kulcs az, hogy ezt a lelkesedést tudjuk fenntartani, és hogy segítsünk a csapatoknak az ötlettől a megvalósulásig eljutni” – mondta.A projekt, amelyet a PONT Csoport kezdeményezett partnerségben a kolozsvári SHARE Föderációval, illetve a kolozsvári polgármesteri hivatallal és városi tanáccsal, az Ifjúsági Részvételi Költségvetés Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában nevet viseli. A projekt az EGT 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából került finanszírozásra, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül (Norvég Alap). (tudósítonktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS