2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áder Temesváron: 1989 karácsonya a magyaroknak a maguk forradalmát idézte fel

2014. december 18. 08:52, utolsó frissítés: 09:03

Áder János magyar köztársasági elnök és Tőkés László a román-magyar összefogásnak és a nemzeti szolidaritásnak a fontosságát hangsúlyozta Temesváron az 1989-es népfelkelésre emlékező jubileumi gálaesten tartott ünnepi beszédében.

Áder János - aki a megemlékezések második napján mondott beszédet - elmondta: 1989 a csodák éve volt, de a magyarok azt is megtanulhatták, hogy "a csodák nem maguktól jönnek el", tenni kell "a megszabadító csodákért".

Áder János szerint az egykori temesvári református lelkész szókimondása megmutatta, hogy "a legerősebbnek gondolt birodalom is gyenge, ha hazugságra épül".

A köztársasági elnök úgy vélte, "soha nem beszéltünk eleget" arról a felbuzdulásról, amelyet Magyarországon váltottak ki a temesvári események. Emlékeztetett: a forradalom jelképévé vált, kivágott közepű zászlók az akkoriban még túlnyomó többségben fekete-fehér televíziókon pontosan úgy néztek ki, mint 1956 forradalmának magyar zászlói.

Áder János. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdÁder János. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"1989 karácsonya a magyaroknak a maguk forradalmát idézte fel" - jelentette ki Áder János, aki szerint a romániai forradalom, a szabadságukért küzdő magyarok és románok közös harca hatalmas reményeket és várakozást keltett.

"Azt a hitet ébresztette fel mindenkiben, hogy történelmi esély nyílt a korszakokon át kibeszéletlen és megoldatlan nemzeti feszültségek feloldására, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok közösségében a népek sorsközössége is új értelmet nyer” - idézte fel az akkori közhangulatot a köztársasági elnök.

Megállapította: ezt a reményt fejezte ki az a tömeges segíteni akarás, amely minden idők legnagyobb magyar segítségnyújtási akciójában öltött testet. Ezrek és ezrek álltak sorba, hogy küldeményeiket teherautókra rakják és eljuttassák Romániába, nemcsak Erdélybe, nemcsak a magyaroknak, hanem minden nélkülözőnek.

"Hősünk egy város, ahol csodálatos összefogásban talált egymásra sokféle akarat, amelynek egyetlen célja volt: szabaddá lenni. Ez a szabadság az, amely testvérré tett nemzeteket. Ez a szabadság az, amely idehívta a magyarországi magyarok segítségét, ez az, amely felvillantotta az igazi nemzeti megbékélés reményét. Ez a szabadság az, amelyre reményeinket ma is építhetjük" - jelentette ki Áder János. Beszédét a temesváriakhoz intézett köszönetnyilvánítással zárta.

Tőkés László arról beszélt, hogy 25 évvel a romániai forradalom után is az 1989-es nemzeti szolidaritás, vallási ökuménia szellemének a megmentésére, továbbvitelére kell törekedni. Megemlítette, hazugságpropaganda folyik a temesvári népfelkelés kapcsán, amely egyenes folytatása a Securitate német- és magyarellenes ideológiájának. Emlékeztetett arra, hogy a Securitate külön részleget működtetett a vélt "német fasiszták" és a vélt "magyar irredenták" leleplezése céljából.

Tőkés László. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdTőkés László. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"Sajnos a jelenkori román titkosszolgálat és posztkommunista kormányzat is nemegyszer állambiztonsági kockázatnak tekinti a hiteles ellenzékieket, nem kevésbé a közösségi jogaikért, autonómiájukért küzdő magyarokat" - jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

Hangsúlyozta, nem szabad új falakat építeni a régiek helyére, fel kell számolni a nemzeteket megosztó falakat, az előítéletek, a gyűlölet szerteágazó falrendszerét. Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi elnökválasztáson megvalósult román-magyar egység a 25 évvel ezelőtti Temesvár szellemét idézi. Úgy vélte, az elnökké választott Klaus Johannis újabb esélyt nyújt a romániai rendszerváltozás folytatására, ami az erdélyi magyarság életében is gyökeres változást indíthat.

"Fogadjuk meg, hogy amit 1989 decemberében megszereztünk, sohasem hagyjuk veszendőbe menni" - idézte Románia megválasztott elnökét Tőkés László.

Az esten felszólalt Sali Berisha volt albán államfő és miniszterelnök, aki arra emlékeztetett, hogy az 1989 nyarán és őszén lezajlott közép-európai változásokban élen jártak a magyarok. E változások csak Romániában és Albániában késtek. Hozzátette, decemberben aztán az albánoknak is az adott erőt a rendszerváltáshoz, hogy "a temesvári parókia legyőzte a bukaresti elnöki palotát".

"Önök ösztönözték az albánokat és engem is, hogy együtt harcoljunk a szabadságért" - jelentette ki a volt albán elnök.

A temesvári jubileumi gálaműsoron az ünnepi beszédeket a Magyar Állami Népi Együttes ünnepi műsora, a Magyar Rapszódia követte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS