2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ifjúsági Főváros: nehezményezik a többnyelvűség hiányát a kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek

2015. január 06. 18:13, utolsó frissítés: 18:15

Találkozót kezdeményeztek a kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek Emil Boc polgármesterrel, mert szerintük már a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros éve elindulásának pillanatában sem érvényesült a pályázatba vállalt többnyelvűség.

Szilveszter éjszakáján a város főterén ünnepélyes keretek között, lézeres látványelőadással indult az ifjúsági programsorozat. Az ifjúsági szervezetek azt nehezményezik, hogy a lézershow üzenetei kizárólag románok voltak, az osztogatott promózászlócskákon sem szerepelt többnyelvű felirat.

Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület, Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum, Kolozsvári Magyar Diákszövetség, Kolozs megyei Magyar Diáktanács, Magyar Ifjúsági Tanács, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet által aláírt közlemény szerint az szervezetek értetlenül követik, ahogy a polgármesteri hivatal nem tartja magát a felvállalt többnyelvűséghez.

"A polgármester korábban bejelentette, hogy a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros öt hivatalos nyelven (román, magyar, angol, német, francia) kommunikál, hisz ezt vállalta fel a címet elnyert pályázatban. Ezért érte meglepetésként a helyi közösséget a szilveszteri laser-show, és a további népszerűsítő anyagokon megjelent feliratok, amelyek csak és kizárólag román nyelven jelentek meg. Mindez annak ellenére, hogy az ifjúsági szervezetek a Share Kolozsvár Föderáció által egységesen kialakítottak egy többnyelvű kommunikációs stratégiát, amelyet a főváros logója is sugall. A logó szerepelt a szilveszteri eseményen osztogatott zászlókon, bár ez alapvetően többnyelvű, a polgármesteri hivatal mégis gond nélkül átalakította, és csak a román feliratot hagyta rajta." - írják.

A szervezetek azt remélik, hogy a polgármesterrel történő találkozó alkalmával egyeztetnek arról, hogyan lehet biztosítani a felvállalt többnyelvűséget az Európai Ifjúsági Főváros keretében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS