2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: a magyar kultúra mércéje mi magunk vagyunk

2015. január 22. 22:09, utolsó frissítés: 2015. január 23. 08:47

A kultúra fennmaradásában viselt egyéni felelősségéről is beszélt a magyar kultúra napja alkalmából tartott nagyváradi gálaműsor előtt mondott beszédében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus elmondta, hogy valamennyi nemzet kultúrájának a fennmaradása, gyarapodása közösségi, ugyanakkor egyéni döntések hosszú sorát jelenti.

"Egy föl nem lapozott könyv pusztán egy papírtömkeleg, egy el nem hangzó dal mindössze hangjegyek sokasága, egy meg nem látogatott múzeum egy üres tér tele tárgyakkal, egy meg nem csodált festmény csupán festék egy vásznon. Minden dolog mértéke az ember" - jelentette ki Kelemen Hunor, aki 2014 márciusa és novembere között Románia kulturális minisztériumát is vezette.

Hozzátette: "a magyar kultúra mértéke, mércéje mi vagyunk, a magyar közösség tagjai, értékeink bennünk születnek meg és válnak élő, átörökíthető, fennmaradó értékekké".

Az RMDSZ elnöke szólt arról is, hogy az erdélyi magyaroknak közösségként és egyénként is kötelességük, küldetésük megőrizni, a hétköznapok részévé tenni mindazt, amit nemzettársaik, elődeik vagy kortársaik létrehoztak a kultúra bármely területén. Hozzátette, hogy nagyobb érdeklődéssel, figyelemmel, érzékenységgel és tudással kellene közeledni az értékekhez. "Ez a hozzáállás kizárólag rajtunk múlik. Senki nem diktálhatja ezt kívülről, nem határozhatja meg azt, hogy a kulturális javainkat mekkora értéktudattal építsük be az életünkbe" - hangoztatta.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy a romániai kommunista diktatúra 25 évvel ezelőtti megbukása után az erdélyi magyarság társadalmi és kulturális téren is újjászületett. Hozzátette, az RMDSZ munkájában mindig kiemelt helyen állt az oktatás és a kultúra, hiszen ezek az identitás megőrzésének fontos elemei. Azt is megjegyezte, hogy az erdélyi magyar közösség számára az értékmegőrzés mellett az értékteremtés is fontos, az erdélyi magyar alkotók jelentős művekkel gazdagították az egyetemes magyar kultúrát.

A nagyváradi Szigligeti Színházban tartott gálaesten az ünnepi beszédek után Molnár Ferenc Liliom című előadását láthatta a közönség. (mti, rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS