2018. október 24. szerdaSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen szerint nem tárgyaltak miniszteri tisztségekről a PNL-vel

2015. február 05. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Kelemen Hunor szövetségi elnök nem erősítette meg azt az információt, amely szerint a PNL 2 miniszteri és 14-15 államtitkári tisztséget ajánlott fel az RMDSZ-nek, ha támogatja a Ponta-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. A România Liberă arról cikkezett, hogy egy informális találkozó keretében az RMDSZ és a PNL egy bizalmatlansági indítvány benyújtásáról, a közös kormányalakításról, a szövetség kormányzati szerepvállalásának feltételeiről tárgyalt.

Kelemen Hunor a Transindexnek elmondta, a találkozón nem a kormányalakításról, hanem a választási rendszerről beszélgettek, pontosabban arról, hogy ki milyen módon képzeli el a választási rendszer megváltoztatását. Az RMDSZ vezetői erről nemcsak a liberálisokkal, hanem a többi párttal is egyeztettek.

Az RMDSZ elnöke szerint a liberálisokkal folytatott beszélgetésből az derült ki, hogy a PNL is lecserélné a mostani választási rendszert. "Elképzelhető, hogy egy olyan rendszert fogunk mindannyian támogatni, amely a 2008-as év előtti állapotokat hozza vissza a parlamenti választásokat illetően.

A megyei listás rendszer az egyik alternatíva, a másik a vegyes rendszer. Beszéltünk továbbá a helyhatósági választásokról, ebben a témában a mi álláspontunk nagymértékben különbözik attól, amit a liberálisok szeretnének. Mi egyfordulós polgármester-választást és egyfordulós megyeielnök-választást szeretnénk. A megyeielnök-választás esetében el tudjuk képelni azt, hogy visszahozzuk a megyei önkormányzatba (azaz a megyei tanácsosok válasszák meg a tanácselnököt - szerk.), viszont ők direkt választást szeretnének, két fordulóst, mindkét esetben.

A bizalmatlansági indítvány annak kapcsán merült fel, hogy milyen ütemezésben látjuk a választási törvény megváltoztatását megvalósíthatónak. Mi azt mondtuk, hogy május-júniusig a választási rendszer megreformálása a prioritás, mert ahhoz együttműködésre van szükség, egy bizalmatlansági indítvány benyújtása esetén pedig a kormányoldal és az ellenzék összezördülése elkerülhetetlen" - mondta el az RMDSZ elnöke.

Szerinte a liberálisok nem sietnek a bizalmatlansági indítvánnyal, már csak azért sem, mert jelenleg az ellenzéknek nincs többsége. "Nem beszéltünk részletekről, nincs még megszövegezve a bizalmatlansági indítvány, nincs kész a kormányprogramjuk. Amikor ezek mind elkészülnek, akkor lehet ez a lépés aktuális" - vélekedett Kelemen.

Elmondta, nem tud mit kezdeni a sajtóban megjelent spekulációkkal, ami a tárcákat és az államtitkárságokat illeti. „Ez butaság, semmi ilyesmiről nem beszéltünk. Nélkülünk a Ponta-kormánynak megvan a parlamenti többsége, tehát ha a mostani többség elfogy, az nem azért fogy el, mert mi valahova máshova állunk, hanem azért, mert akik most a többséget képviselik, azok esetleg meggondolják magukat. A fontosabb kérdés az, hogy mi történik a kormányoldallal, nem az, hogy mi történik velünk. Én úgy látom, hogy a kormányoldal többsége egyszer csak el fog fogyni. De hogy ez az egyszer tavasszal, nyáron, netán ősszel lesz, én azt ma nem tudom megmondani.

A választási rendszer változni fog, úgy tűnik, hogy mind a kormányoldal, mind az ellenzék arra a következtetésre jutott, hogy változtatni kell. A mi szempontunkból az a legfontosabb kérdés, hogy milyen módon fog változni, éppen ezért a parlamenti pártokkal, a kollégákkal most ebben az időszakban erről beszélgettünk, ez volt a beszélgetések fő témája" - mondta el Kelemen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS