2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tartják tiszteletben a nyelvi jogokat a székelyföldi gyógyszertárak

2015. február 06. 13:14, utolsó frissítés: 15:27

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete e heti angol nyelvű hírlevelében a Romániában tetten érhető demokráciadeficitre hívja fel a figyelmet: például adminisztratív eszközökkel, az alkotmányra való hivatkozással lehetetleníti el a román állam a székelyföldi regionális referendum megszervezését, tudatosan mellőzve azt a tényállást, hogy a referendum révén való konzultáció alapvető demokratikus elv.

A hírlevélben arra emlékeztetnek, hogy 2013-ban az akkori Kovászna megyei prefektus annak ellenére akadályozta meg a referendum megszervezését Székelyföld fejlesztési régióvá alakításáról, hogy az RMDSZ két hét alatt több mint 170 ezer aláírást gyűjtött össze a referendum megszervezéséhez.

A hírlevél arra is kitér, hogy a magyar feliratok teljességgel hiányoznak a magyar többségű megyékben található gyógyszertárakból, mindez annak ellenére, hogy Románia több olyan nemzetközi egyezményt aláírt és ratifikált, melyek biztosítják a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való tájékoztatást számos területen, így például az orvosi és gyógyszerészeti információk tekintetében is. Ez a gyakorlatban egyáltalán nem működik, a magyar anyanyelvű páciensek és betegek nem jutnak hozzá anyanyelvű írott információhoz a gyógyszerekkel kapcsolatosan, melyeket felírnak számukra, egészségük így veszélyeztetve van.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete heti rendszerességgel angol nyelvű hírlevelet indított annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációra és különböző jogtiprásokra. A hírlevél célja az, hogy rendszeresen tudósítsuk a romániai és magyarországi nagykövetségek munkatársait, a különféle emberjogi szervezeteket, valamint külföldi politikai pártok képviselőit azokról a visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS