2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: az RMDSZ bizonyos feltételekkel támogatja a választási rendszer módosítását

2015. február 11. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

"Az önkormányzati és parlamenti választások rendszerének módosítását a parlamenti ülésszak végéig, legkésőbb júniusig véglegesítenünk kell. Az RMDSZ bizonyos feltételekkel támogatja ezeket a változtatásokat: az arányos képviselet elvének megőrzését mind az önkormányzati, mind pedig a parlamenti választásokon, ugyanakkor a választási küszöbnek 3%-ra való csökkentését a megyei önkormányzati megmérettetés esetén. Azzal is egyetértünk, hogy a politikai alakulatok létrehozására vonatkozó eljárásokat egyszerűsíteni kell, és támogatjuk a pártoknak kizárólag az állami költségvetésből való támogatását, pontosan meghatározott, átlátható kritériumrendszer mentén” – összegezte Kelemen Hunor szövetségi elnök annak a bukaresti találkozónak a következtetéseit, amelyen a Politika Határok Nélkül (Politică fără Bariere) nevű civil ernyőszervezet képviselői vettek részt.

A mozgalom képviselői részéről már az államelnöki választások kampányában érkezett egyeztetésre vonatkozó megkeresés, amelyre Kelemen Hunor kedvezően válaszolt, a bukaresti találkozó – amelyen Florina Presada, Mircea Kivu és Claudiu Ștefan Crăciun civil szervezeti elnökök vettek részt – ennek folytatásaképpen azokról a törvénykezési prioritásokról szólt, amelyek a közeljövőben a parlament napirendjén is szerepelnek: az önkormányzati, valamint a pártok működésére és finanszírozására vonatkozó jogszabályok módosításáról.
Kelemen Hunor a találkozó kezdetén az államelnöki kampányban tapasztalt eljárásbeli hiányosságokat tette szóvá, köztük az elnökjelölteket támogató aláírásokat tartalmazó ívek ellenőrzésének problémáját. „Tudjuk, hogy az államelnökjelöltek esélye nem az őket támogató aláírások mennyiségében mutatkozik meg, de már a 2004-es versenyben is volt olyan jelölt, aki a támogatói névsort betűrendben mutatta be, és utólag senki nem ellenőrizte ezek hitelességét. Ez a folyamatot továbbra is puszta formaságnak tekintik” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök a törvénykezési prioritások kapcsán azt hangsúlyozta, hogy módosításukkor a társadalomnak és politikai szereplőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a változások milyen következményekkel járhatnak.”Pontos elképzelésünk kell legyen arról, hogy milyen változtatásokat akarunk eszközölni, hogy a párttörvény kapcsán, például, ne a szélsőségek megjelenését támogassuk a politikai palettán, hiszen láthattuk, mi történt Görögországban és Spanyolországban a szélsőjobb és a szélsőbal feltörekvésével. És ez csupán két európai példa, amely nem oszlatja el az aggodalmunk. Nem hiszem, hogy az ilyen jellegű kísérleteket az intézményeink rovására kellene végrehajtanunk, ezért folyamatosan fel kell tennünk a kérdés magunknak: fel vagyunk-e készülve eléggé arra, hogy ezeket megfelelőképpen kezelhessük?” – nyomatékosította Kelemen Hunor az esetleges kockázatot. Hozzátette: a parlamenti választásokon érvényesített egyéni választókerületes rendszer sem sorolható a sikeres közéleti kíséretek közé.

„Meggyőződhettünk arról, hogy a hazai demokrácia minőségét nem az egyéni választókerületek fogják megmenteni. Éppen ellenkezőleg, 2008-tól a parlamenti képviselet minőségének romlását tapasztalhattuk, ezért támogatja az RMDSZ azt a rendszert, amely az arányos képviseletet leginkább lehetővé teszi, vagyis a megyei listás megoldást” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki azt is elmondta: a politikai pártok kizárólag állami költségvetésből történő, kiegyensúlyozott és átlátható finanszírozásával a korrupció visszaszorítható, felszámolható. Kelemen Hunor ugyanakkor kijelentette: az RMDSZ támogatja a pártalapításra vonatkozó eljárás egyszerűsítését, azonban azt is hozzátette, hogy a régebbi politikai alakulatok belső megújulására az újak létrejöttének semmiféle hatása nincs. Ennek leghatékonyabb ösztönző erejét azok a visszajelzések képezik, amelyek a társadalomból érkeznek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS