2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila a Mikó-perről: megfosztottak a védelemhez való jogtól!

2015. március 01. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

Blogbejegyzést tett közzé a hétvégén Markó Attila a Mikó-perről az indoklás ismeretének tükrében. Markó ebben azt járja körül, hogy az ítélet "jelentős mértékben túllép a vád keretein, mind a büntetőjogi felelősség, mind pedig a tulajdonjog kérdésében".

Markó szerint "a döntés iskolapéldája annak, hogyan kell úgy elkenni egy ügyet, hogy közben abban minden szó a megfelelő utasítást kövesse". Véleménye szerint a döntés ugyanis olyan utasításokat követ, melyek szerint a vádlottakat el kell ítélni, de mégsem börtönbe juttatni, ugyanakkor úgy kellett a kollégium épületét visszaállamosítani, hogy közben ne feszegessék túlságosan a jogos tulajdonos kilétét. "Legalábbis ezt a látszatot kelti, ezt a látszat-semlegességet próbálja tükrözni" - írja Markó.

A büntető felelősség és a büntető szankció alcím alatt Markó azt emeli ki, hogy a jogerős ítélet "egy olyan elemet hoz be az érvelésben, amely sem a vádiratban, sem pedig az alapfokú ítéletben nem szerepelt", illetve "olyan vádat próbál megindokolni, amely nem volt tárgya a vádiratnak, túlmegy annak körén". Azáltal, hogy olyan kérdést és olyan vádat próbál megindokolni, amely nem volt tárgya a vádiratnak, túlmegy annak körén, megfosztotta a vádlottakat a védelemhez való jogtól - írta Markó.

Az ingatlan jogos tulajdonosa és a visszaállamosítás pontban azt fejti ki, hogy az ítélet "erőszakkal elválasztja egymástól a büntetőjogi felelősséget a tulajdonjogi kérdéstől, ami teljes mértékben ellentmond a vádiratnak, és egy teljesen más perspektívát vetít elő".

"A vád alapja az, hogy a bizottság bűncselekményt követett el, mert a valóságtól ellentétesen a református egyháznak adta vissza az ingatlant. Ezzel szemben az ítélet indoklása szerint teljesen más formában követtük el állítólagos bűnünket. Új bűncselekményi tényállást állapít meg, amely nem azonos a vád által megfogalmazottal. Magyarán: olyan bűncselekmény elkövetése miatt ítél el, amely miatt a vádirat nem kért felelősségrevonást. A visszaállamosítás kérdését is olymódon oldja meg, hogy megpróbálja elkerülni a jogos tulajdonos kilétére vonatkozó megállapításokat, bár az eredeti állapot visszaállításával implicit módon egyetért azzal, hogy az egyház nem tulajdonos" - összegez Markó.

"Amit képtelen volt kimondani a bíróság, mert ez volt a parancs, kimondom én: senki nem követett el semmilyen bűncselekményt, ugyanis az ingatlan jogos tulajdonosa kétségtelenül a református egyház, a bizottság pedig minden törvényi eljárást betartva ezt megállapította, és a törvényt végrehajtva visszaszolgáltatta a Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerület javára. Marad a következő lépés, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága meghozza a helyes döntést…" - zárul a bejegyzés. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS