2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghökkentő ötlettel állt elő Antal a szociális rendszerről; Asztalos szerint a gyermekpénz alapjog

2015. március 23. 16:52, utolsó frissítés: 17:06

A gyerekek számának függvényében csökkenjen a szülők jövedelmi adója - javasolta múlt héten Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint az állam arra ösztönzi a szegény családokat, hogy sok gyereket vállaljanak, és a gyerekek után kapott állami támogatásból éljenek.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint téves az állam szociális politikája, többek között a gyermekpénz növelésével sem ért egyet. Az elöljáró szerint nem gyermekpénzt kellene adni a családoknak, hanem a szülők jövedelmi adóját kellene csökkenteni gyerekeik számának függvényében, mert szerinte a jelenlegi szociális rendszer a szegény családok esetében ösztönzi a gyerekvállalást: a gyerekek után kapott pénzből tengetik az életüket. Ez pedig Antal szerint csődös politika.

Antal szerint az elmúlt 25 évben sem a baloldali, sem a jobboldali kormányok nem tudtak egy olyan szociális intézkedéscsomaggal előállni, amely a középréteg családjait ösztönözte volna a több gyerek vállalására. Szerinte jelenleg Romániában szoros az összefüggés a szegénység és a sok gyerekes családok között, hiszen az állam arra ösztönzi a szegény családokat, hogy sok gyereket vállaljanak, és az utánuk kapott gyermekpénzből éljenek. Szerinte újra kell gondolni a gyermekpénz, a szociális és a munkanélküli segélyek rendszerét, mert az állam arra ösztönzi az embereket, hogy ne dolgozzanak.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke megkeresésünkre elmondta, a gyermekpénzhez való jog alkotmányos alapjog, erről alkotmánybírósági döntés is született már, így erről beszélni tárgytalan.

Antal Árpádnak azzal a kijelentésével kapcsolatosan, mely szerint a jelenleg érvényben levő szociális rendszer arra ösztönözné az embereket, hogy ne dolgozzanak, az egy általánosítás. Nem jelenthető ki egyrészt az, hogy a szociális támogatásban részesülő személyek nem akarnak dolgozni, ugyanakkor az sem kizárható, hogy nincsenek olyan személyek, akik ne élnének vissza a szociális ellátási rendszerrel. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS