2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétnyelvű táblát helyezett ki az EMNP az egyik nagyváradi hídra

2015. május 12. 17:13, utolsó frissítés: 20:00

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete május 12-én délben egy polgári engedetlenségi akció keretében magyar feliratot helyezett ki a nagyváradi Szilvásban található, nemrég átadott közúti híd egyik hídfőjénél - közölte a szervezet. Csomortányi István Bihar megyei elnök, Moldován Lajos Gellért, a párt váradi elnöke és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi elnöke néhány civil, illetve a sajtó jelenlétében a Körös román nyelvű táblája alá szerelték fel a folyó magyar elnevezését megjelenítő táblát.

Csomortányi István a sajtónak elmondta: a híd egyetlen szépséghibája, hogy a városvezetés lefelejtette a magyar nyelvű feliratot. Úgy gondolták, egy figyelemfelkeltő akció keretében pótolják a hiányosságot. Szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a többi hídfő esetében is helyezze ki ezeket a feliratokat. Csomortányi reményét fejezte ki, hogy a tábla nem fog az Őssi és a Rogériusz városnegyedeket összekötő hídnál elhelyezett másik tábla sorsára jutni, amelyet alig négy órán belül távolítottak el - írta az EMNP közleményében.„Jelenleg Romániában több jogszabály is garantálná a földrajzi elnevezések magyar nyelven történő feltüntetését, többek között a Strasbourgban elfogadott kisebbségvédelmi keretegyezmény, illetve a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája. Mindkettőben tételesen szerepel, hogy ahol erre igény van és az illető kisebbség számbeli jelenléte miatt is indokolt, a hatóságoknak nemcsak bátorítania kellene a hasonló feliratok kihelyezését, hanem sok esetben kötelező módon nekik kellene kihelyezni ezeket” – idézték a Néppárt Bihar megyei elnökét.

A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére, valószínűleg nem is kaptak volna, de állnak a büntetés elébe, amennyiben a hatóságok ezért büntetést szabnak ki. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS