2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kerül előzetesbe Kiss Sándor

2015. június 03. 20:04, utolsó frissítés: 2015. június 04. 16:07

A Bihar megyei törvényszék szerdán elutasított a DNA által 24 órára őrizetbe vett Kiss Sándor Bihar Megyei Tanács alelnök előzetes letartóztatásba való helyezését. A Bihar megyei RMDSZ elnöke így szabadlábon védekezhet.

A vádirat szerint 2003 októbere és 2008 májusa között Kiss Sándor Bojtor Vilmos László, Miklóssy Ferenc, Miklóssy Ferenc László, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin vádlottakkal és Mudura Sándor gyanúsítottal olyan ügyleteket bonyolítottak le, amelynek végeredményeként 4,3 millió eurót nyertek.

Az ügyleteket az Eco Bihor, East Bau Construct, Martex Trans, a Londonban bejegyzett Ariston Distribution Corporation és a Debrecenben bejegyzett Keviep cégek révén bonyolították le. A Keviep cégen keresztül 300 ezer euró kenőpénz eredetét próbálták elmosni. A kenőpénzt Mudura Sándor Kiss Sándor és Bojtor Vilmos László kérte Miklóssy Ferenctől, cserében elintézték, hogy a Keviep Debrecen cég kapja meg a nagyváradi öko szeméttelep megépítésére és kezelésére vonatkozó köz- és magánszféra társulásán alapuló szerződést. A pénzmosást úgy intézték el, hogy a Keviep cég munkagépeket és anyagokat szállított be az East Bau cégnek a Bojtor Vilmos László által vezetett londoni Ariston Distribution és a Roatiș Gheorghe Ioan által adminisztrált Martex Trans cégeken keresztül. A Keviep az Ariston Distribution cégnek 187 ezer euró értékben szállított be termékeket, amelyeket néhány nap múlva visszavásárolt az East Bau Construct cégen keresztül 500 ezer eurónál is magasabb összegért. A különbözetet, vagyis a 300 ezer eurót Bojtor készpénzben vonta ki az Ariston Distribution számlájáról, az összeg később Kisshez és Mudurához került.

A pénzmosási módszert más összegek esetében is alkalmazták, a korrupcióellenes ügyészek további 100 ezer és 702 ezer euró nyomára akadtak.

Kiss Sándort köztulajdonban levő telkek adás-vételi ügye kapcsán is vizsgálják, és azzal vádolják, hogy 6,1 millió euróval károsította meg a Bihar Megyei Tanácsot. Az ügyészek közleménye szerint Kiss egy 3,2 millió euró összegű kenőpénz elfogadása és eltüntetésével is terhelhető. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS