2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A menekültek ellen tüntetett a Noua Dreapta Bukarestben

2015. június 25. 18:15, utolsó frissítés: 18:15

Az Új Jobboldal nevű román szélsőjobboldali szervezet mintegy ötven szimpatizánsa tüntetett csütörtökön az Európai Bizottság bukaresti kirendeltségének épülete előtt a kötelező európai uniós menekültkvóták bevezetése ellen tiltakozva - írja az Adevarul hírportál.

A demonstrálók azt kérték az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján Romániát képviselő Klaus Iohannis államfőtől, hogy sorakozzon fel a többi közép- és kelet-európai ország vezetője mellé, akik határozottan elutasítják a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat.

A tüntetők felszólították az elnököt: érvényesítse az alkotmány harmadik cikkelyét, amely szerint a "román állam területére idegen népesség nem telepíthető vagy kolonizálható".

A brüsszeli EU-csúcsra induló Iohannis a bukaresti repülőtéren azt mondta: reméli, hogy a menekültek unión belüli, illetve kívüli elhelyezésének ügyében olyan kompromisszumos megoldás születik, amely a tagországok társadalmi és gazdasági realitásait figyelembe véve érvényesíti a szolidaritás és közös felelősség elvét.

Romániát eddig elkerülte a menekülthullám, és a gazdasági bevándorlók sem tekintik célországnak. Tavaly 1500 menedékkérelmet nyújtottak be Romániában. Az ország területén lévő befogadóközpontokban 900 menekültet tudnak elhelyezni, ezek közül valamivel több mint 200 hely foglalt.

Bukarest mindeddig óvakodott egy kategorikus álláspont nyilvánosságra hozatalától a menekültkvótákkal kapcsolatban. Leonard Orban elnöki tanácsos egy interjúban annyit mondott: Románia nem utasítja el a menedékkérők szétosztását, de azt a tagországok önkéntes vállalása alapján szervezné meg, és azt is figyelembe venné, hogy az igénylők melyik uniós országtól kérnek menedéket. mti

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS