2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: állítsák elő a Mátyás-szoborcsoport meggyalázóit!

2015. július 29. 16:22, utolsó frissítés: 16:27

A magyar kulturális örökség meggyalázásának tekinti az RMDSZ a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot érő újabb rongálást.

"Megengedhetetlennek tartjuk, hogy Európa Ifjúsági Fővárosában, az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsváron ma védtelen célpont lehet egy olyan érték, amelynek restaurálása a román és magyar állam közös ügye és munkája volt" - írta Kelemen Hunor szövetségi elnök közleményében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezért az illetékes hatóságok mielőbbi fellépését kéri az „ismeretlen tettesek” előállítása, cselekedetének számonkérése érdekében. A rendfenntartó szervek a két évvel korábbi hasonló tettek elkövetőit sem állították elő, bár akkor is nyomatékosan kérték az esetek kivizsgálását - írja a közlemény.

Kolozsvár teljes közbiztonságára nézve is aggodalomra ad okot, hogy a város térfigyelő kamerákkal ellátott főterén ilyen súlyos esetek megtörténhetnek anélkül, hogy a tettesek kilétére fény derülne, holott erre minden feltétel adot - teszik szóvá.

"Ismételten kérjük, hogy nemzeti szimbólumaink meggyalázását, rongálását tekintsék köztörvényes bűnözésnek, ennek megfelelően rójanak ki büntetést a tettesekre. Továbbá követeljük, hogy a hatóságok tegyenek eleget hivatali kötelességeiknek, ezáltal pedig járuljanak hozzá a közösségek közötti békés együttéléshez" - zárul a közlemény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS