2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyomtalanul eltüntethető a festék a Mátyás-szobor talapzatáról

2015. július 30. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Jövő héten letakarítják a festéket a kolozsvári Mátyás-szobor talapzatáról, ami egy antigraffiti kezelést is fog kapni - tudtuk meg Nagy Benjámin szobrászművésztől, aki a szoborcsoport felújításakor a talapzat restaurálásával volt megbízva.

Elmondta, ma kapott felkérést az önkormányzat részéről arra, hogy fogalmazzon meg egy szakmai véleményt a szoborról és állapítsa meg a munkálatok költségeit.

Arról, hogy mennyibe fog kerülni a beavatkozás, a szobrászművész nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, egyelőre folyamatban vannak az előkészületi tárgyalások.

"Komplexebb kérdés, mert a festék letakarítását követően egyúttal egyéb karbantartó munkálatokat is elvégzünk. A restauráláskor a talapzat kapott egy víztaszító kezelést, de ez azóta elkopott. Most a talapzat egy antigraffiti kezelést fog kapni" - mondta.

Nagy szerint nyomtalanul le lehet takarítani a szennyeződést a szobor talapzatáról, ugyanis a festék, amivel azt leöntötték, egy vízben oldódó anyag. Reményei szerint már a jövő héten letisztítják a festéknyomokat, és azt követően a további kezeléseket is elvégzik, amelyekre szerződést kötnek az önkormányzattal.

A Mátyás-szobrot ismeretlen tettes vagy tettesek rongálták meg szerdán, a talapzatát barna festékanyaggal öntötték le. Az önkormányzat bűnvádi feljelentést tett az ügyben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS