2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kereskedelmi kamara elnöke a Duna hajózhatóságának fejlesztését szorgalmazza

2015. szeptember 09. 09:16, utolsó frissítés: 09:39

A Duna hajózhatóságának fejlesztését szorgalmazta Mihai Daraban, a kereskedelmi és ipari kamara elnöke, aki szerint főleg Magyarországot kell meggyőzni erről a projektről.

A kereskedelmi kamara elnöke kedden az osztrák társintézménnyel együtt szervezett bukaresti konferencián beszélt erről egyéb témák mellett. Elmondta, a Duna menti országoknak össze kell fogniuk egy közös projekt keretében, amely arra irányulhatna, hogy a Duna a jelenleginél nagyobb hajóforgalom lebonyolítására legyen alkalmas.

Daraban szerint arra lenne szükség, hogy a közúti áruszállítás egy része a dunai vízi útra terelődjön, ami a magas üzemanyagárak miatt is előnyösebb a közúti szállításnál. Úgy fogalmazott: Ausztriának, Romániának, Szerbiának, Magyarországnak, Bulgáriának és Szlovákiának össze kellene fognia, és pénzt lehívnia erre a célra az Európai Bizottságtól.

Jelezte: Németország követendő példa azzal, ahogyan Dortmundot becsatlakoztatta a rajnai hajózásba egy csatorna és egy kikötő megépítésével. Emellett a duisburgi kikötőt is példaként említette, amelynek nagyobb a kapacitása, mint valamennyi Duna menti, illetve a fekete-tengeri Konstanca kikötőnek együttvéve.

Daraban szerint csak három ország, Románia, Ausztria és Szerbia ért egyet ezzel a fejlesztési tervvel, míg Magyarország, Bulgária és Szlovákia ellenzi. "Meg kell győzzük a három országot, különösen a magyarokat, akik környezetvédelmi szempontokra hivatkoznak" - mondta a kereskedelmi kamara elnöke.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS