2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vincze Loránt: Brüsszel az őshonos kisebbségek védelmében is tegyen kivételeket

2015. szeptember 19. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

„A migránsáradat kapcsán ismét látnunk kell, hogy az Európai Unió és a tagállamok válsághelyzetben a szerződések nyújtotta kereteket feszegetik, hosszabb-rövidebb időre fel tudják függeszteni a merev szabályokat. Ha pedig az intézményrendszer végül megoldást fog elfogadni, az EU-s szinten minden bizonnyal többletszabályozást fog eredményezni, mint ahogy más alkalmakkor ez megtörtént. Az őshonos kisebbségek javaslatait közben mindig lesöprik az asztalról, mert nem tartják a jelenlegi keretbe illeszthetőnek. Ez az európai kettős mérce” – jellemezte a menekültválság nyomán kialakult helyzetet Vincze Loránt Budapesten a Mindennapi többnyelvűség, fenntartható nyelvi sokszínűség és többnyelvű bevándorlás című nemzetközi konferencián.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által a Mercator-hálózat LEARNMe projektjének keretében szeptember 18-19-én zajló rendezvényen a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára úgy vélekedett, hogy a közeljövőben a más nyelvek, más kultúrák európai integrációjáról szóló vita fel fog gyorsulni, és a gettósodás elkerülését, a befele forduló közösségek kialakulásának megelőzését célzó megoldások fognak készülni. Vincze Loránt szerint el kell kerülni, hogy az őshonos kisebbségek ezeknek a törekvéseknek áldozatául essenek.

„Mi szeretnénk megőrizni településeinket, intézményeinek, iskoláinkat, anyanyelvünket. Sajnos a mi közösségeink számbelileg csökkenek, nem növekednek, ezért ehhez segítségre és támogatásra van szükségünk otthon, a saját államunkban, de az EU-ban is. Ezért az EU tegyen velünk is kivételt, bővítse a kereteket és fogadjon el az őshonos kisebbségek védelméről szóló keretszabályozást. Tudom azt, hogy ez ma Brüsszelben nem népszerű megállapítás, de nekünk folyamatosan beszélnünk kell róla” – összegzett a FUEN alelnöke Budapesten. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS