2018. október 21. vasárnapOrsolya
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kedvezőnek tartaná, ha átmenne a bizalmatlansági indítvány

2015. szeptember 23. 19:44, utolsó frissítés: 19:44

Kedvező eredmény lenne Románia számára, ha a parlamentben átmenne a liberálisok bizalmatlansági indítványa a kormány ellen - fejtette ki Klaus Johannis szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy jó eredménynek tartaná, ha a parlament megszavazná a bizalmatlansági indítványt. Hozzátette: (alkotmányos szerepéből fakadóan) nem támogathatja ebben a vitában sem a PNL-t, sem magát az indítványt, de úgy véli, hogy a kormány megbuktatásával megoldódna Románia egyik nagy problémája, amit Victor Ponta miniszterelnök és az ellene indított korrupciós per képez.

Johannis korábban többször lemondásra szólította fel Pontát, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az országot olyan miniszterelnök vezesse, akire a korrupció árnyéka vetül.

"Elnökként nem vagyok részese a pártok közötti egyeztetéseknek" - mondta, de hozzátette: "Elvárom, hogy a törvényhozók, akiknek hatalmukban áll megváltoztatni a jelenlegi szerencsétlen helyzetet, tegyék meg. Erre utaltam, amikor úgy fogalmaztam, hogy jó lenne, ha a parlament megszavazná az indítványt" - mondta Johannis.

Az alkotmány szerint az elnöknek pártsemlegesnek kell lennie. Ugyanakkor Johannisnak a bizalmatlansági indítvány kimenetelével kapcsolatos állásfoglalása nem meglepő, hiszen az államfői székbe a PNL támogatásával került, és már tavalyi megválasztása után jelezte, hogy szívesebben együttműködne egy liberálisok által vezetett kormánnyal, mint a jelenlegi balközép Ponta-kabinettel.

A kormányfőt többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS