2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az aradi szoborról is egyeztetett Kovács és Markó

2003. november 06. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

A kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról, kisebbségvédelmi kérdésekről és az aradi Szabadság-szoborról folytatott megbeszélést Kovács László külügyminiszter és Markó Béla, az RMDSZ elnöke csütörtökön Budapesten.

Az RMDSZ elnöke pozitív fejleményekről számolt be a státustörvény kapcsán: több mint 38 000 családra nézve született döntés, és mintegy egymilliárd forintos (4 millió euró) támogatás átutalása történt meg, amelynek eredményeképpen több ezer család már hozzájutott az oktatási-nevelési támogatáshoz. Markó szerint a mindenki számára kielégítő működés feltételeinek fenntartásához egyaránt hozzájárult a kedvezménytörvény módosítása és a törvény romániai alkalmazásáról kötött magyar-román megállapodás. A kedvezménytörvény ügye hosszabb időszak után lekerült a magyar-román kapcsolatok vitás kérdéseinek listájáról, és mint a legújabb brüsszeli országjelentésből egyértelműen kiderül, megfelel az európai normáknak és a magyar nemzeti érdekeknek is.

A megbeszélésen szó volt a romániai alkotmánymódosításról is, amelynek folyamatában a szövetségi elnök fontos szerepet játszott az RMDSZ és a "felelősségteljesen voksoló erdélyi magyarság is". Továbbá az aktuális kisebbségvédelmi kérdésekről is tárgyaltak, így a kisebbségi jogok szerepeltetésére vonatkozó magyar javaslatról az EU alkotmányos szerződésében, amit az RMDSZ a maga részéről üdvözölt, és reményét fejezte ki, hogy a román kormány is támogatja a javaslatot.

Az aradi Szabadság-szoborral kapcsolatban elhangzott, hogy Kovács László és Markó Béla reményei szerint az RMDSZ és a kormányzó PSD az év végéig megoldást talál az emlékmű köztéri elhelyezésére. A megbeszélésen szóba került a két magyar kar létrehozása a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen és a romániai infrastruktúra fejlesztése. "Magyarország fontosnak tartja, és a saját eszközeivel támogassa az erdélyi gazdasági központokat is összekötő észak-erdélyi autópálya megépítését a déli nyomvonal mellett, ennek érdekében a román féllel további közös erőfeszítéseket tesz brüsszeli források megszerzéséért" – áll a tárca szóvivői irodájának közleményben. (mti, rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS