2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos ünnep lett a Magyar Nyelv Napja Romániában

2015. október 13. 18:07, utolsó frissítés: 19:37

Pontosan egy hónapon belül első alkalommal hivatalosan ünnepelik Romániában a Magyar Nyelv Napját. A képviselőház kedden szavazott a magyar nyelv ünnepnapjáról, amelyet ezentúl minden november 13-án megünnepelnek Romániában. A javaslatot 264 képviselő támogatta, 10 ellenezte, míg 19 tartózkodott. A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül megszavazta, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai által idén tavasszal kezdeményezett törvény lehetővé teszi, hogy Romániában hivatalos úton is minden magyarlakta településen méltón megünnepelhessék a Magyar Nyelv Napját és kulturális eseményeket, program-sorozatokat szervezhessenek.

A törvény előírja, hogy az önkormányzatok pénzösszegeket különíthetnek el költségvetésükből a kulturális események lebonyolításának céljából és a közszolgálati tévé és rádió beemelheti műsorrácsába az eseményekről szóló tudósításokat. Ugyanakkor a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a Magyar Nyelv Napjáról.

„A romániai magyarok jogos elvárását emelte az ország jogrendjébe ma a képviselőház plénuma. Az egész Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a Magyar Nyelv Napját, ehhez kívántunk mi is csatlakozni. 1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. Ennek emlékére a magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei törvényhozója a képviselőház plénuma előtt a szavazást követően.

A törvénytervezet indoklásában a kezdeményezők megemlítik, hogy miután az ENSZ 1999-ben február 21-ét az anyanyelv világnapjává nyilvánította, a parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról. Így például szeptember 28-a a cseh, december 13-a pedig a tatár nyelv napja Romániában. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS