2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihirdette Johannis a magyar nyelv napjának megünnepléséről szóló törvényt

2015. november 11. 17:45, utolsó frissítés: 17:52

Kihirdette Klaus Johannis államfő szerdán az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át.

A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül szavazta meg, októberben pedig a képviselőházban 264-en támogatták, tízen ellenezték, míg 19 képviselő tartózkodott.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által közösen kezdeményezett jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak. A tervezet kitér arra, hogy a közmédia is sugározhat az ünnepre hangoló műsorokat. A törvény kihirdetése után a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.

A törvénytervezet indoklásában a kezdeményezők megemlítik, hogy miután az ENSZ 1999-ben február 21-ét az anyanyelv világnapjává nyilvánította, a román parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról. Romániában például szeptember 28. a cseh, december 13. pedig a tatár nyelv napja.

A törvény kezdeményezői rámutattak: a Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a magyar nyelv napját, és a romániai magyarok is csatlakozni szeretnének ehhez az ünnephez.

„Anyanyelvünk gondolataink, érzelmeink tolmácsolásának eszköze, szellemi fejlődésünk legfőbb tényezője, ezért ünnepeljük a napját büszkén és bátran. Az egész Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a Magyar Nyelv Napját, ehhez kívántunk mi is csatlakozni. 1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. Ennek emlékére a magyar országgyűlés 2011. szeptemberében november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A képviselő azt is hangsúlyozta: a magyar közösség számára szimbolikus ünnepen túl a jogszabály megerősíti a magyar nyelv presztízsét Romániában, és ösztönzi elsajátítását más anyanyelvűek körében. „A továbbiakban a magyar nyelv idegen nyelvként való oktatásában is kell látnunk a kedvező lehetőséget kultúránk népszerűsítésére” – szögezte le Máté András.

A képviselőház plénuma az október 13-i ülésén szavazta meg a Szövetség törvénytervezetét, amelyet 264 képviselő támogatott, 10 ellenzett, míg 19 tartózkodott. A szenátusban ellenszavazat nélkül szavaztak a Magyar Nyelv Napjáról júniusban, így hatályba lépése már csak az államfő kihirdetésére várt.

November 13. a magyar nyelvet a magyar államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját. (rmdsz tájékoztató, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS