2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szoftverhiba miatt csúszhat a területalapú támogatások előlegének kifizetése

2015. november 26. 12:26, utolsó frissítés: 12:36

Csúszik a területalapú támogatás előlegének a kifizetése, amelynek következtében több százezer gazdálkodó nem kaphatja meg időben a neki járó összeget, jelentette ki szerdán Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. A csúszást az informatikai rendszer hiányosságai és nehézkes működése okozta.

A problémák a SAPS 2015 - egységes területalapú támogatások előlegének a kifizetésével vannak. A hektáronként 53 eurós támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) október 16. és november 30. között kellett volna a gazdáknak kiutalja.

Irimescu elmondta, hogy az APIA-hoz összesen 943.000 kérést adtak le a gazdák, az ellenőrzések után ez a szám 700.000-re csökkent. Ennek ellenére az elektronikus rendszerbe csupán 260.000 ezer kérést tudtak bevinni, amelyből 13.500-at bíráltak el – mondta a mezőgazdasági miniszter.

Irimescu felháborodásának adott hangot, hogy a Siveco-Teamnet konzorcium által készített szofvter nem bírja a terhelést és a kifizetésekre készített program nem működik megfelelően. Az újonnan kinevezett mezőgazdasági miniszter szerint a felelősek az APIA vezetői, akik túlságosan későn kötötték meg a szerződést a szoftver elkészítésére a Sivecoval.

"2014 nyarán már lehetett tudni erről az európai törvénykezésről, amely egységesíti a kifizetéseket, az APIA vezetősége mégis csak 2015 szeptemberében ébredt fel, hogy szükség van egy ilyen elektronikus rendszerre" - nyilatkozta a Hotnews hírportálnak a miniszter.

400 millió euró támogatást kellett volna 2015-ben kifizetniük, de a leállás miatt nem fogják tudni tartani a határidőket. Ennek köszönhetően megtörténhet, hogy a gazdálkodók többsége a területalapú támogatások előlegét csak 2016 tavaszán kaphatja meg.

A miniszter azt mondta, hogy mindenképpen kivizsgálja az ügyet és felelősségre vonja az APIA vezetőit.

Az előlegek kifizetésére készült szoftvert gyártó Siveco azt nyilatkozta, hogy a hibáért az APIA a felelős, mert a szerződést november 10-én kötötték meg, és a program technikai specifikációit pedig csak november 17-én hagyta jóvá az ügynökség. "Nagyon kevés idő állt a rendelkezésre, a programozók 24-ből 24 órát a program megírásával töltöttek" – tette hozzá a cég képviselője.

Az APIA-nál már a kérések leadásával is gondok voltak, akkor is az informatikai rendszer hiányosságai miatt volt nehézkes iktatni a területalapú igényléseket.
(hírszek., hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS