2019. február 16. szombatJulianna, Lilla
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírósági indoklás: Beke robbantása súlyos pszichológiai következményekkel járt volna

2015. december 07. 18:51, utolsó frissítés: 2015. december 08. 11:55

Amire Beke István készült Kézdivásárhelyen december 1-én, erős pszichológiai hatást keltett volna a jelenlevőkben, főleg a párizsi terrorista merényletekre való tekintettel - áll a Bukaresti Táblabíróság ma kibocsátott indoklásában.

A táblabíróság szerint a vádlott terve különösen nagy társadalmi kockázatot jelentett volna, ez abból is kitűnik, hogy terrorizmus bűncselekménye esetére a törvény 10-20 éves börtönbüntetést szab meg (a terrorcselekmény elkövetésének szándékát 5-10 évvel bünteti a törvény).

„Figyelembe kell venni azoknak a tetteknek a súlyosságát, amelyre a vádlott készült, a kivitelezés módjának és a körülményeknek prizmáján keresztül” - áll az indoklásban. A táblabíróság közleménye kitér arra is, hogy Beke a HVIM szervezet nevében pánikot akart kelteni, s ezzel megkérdőjelezni a román állam hatalomgyakorlásának legitimitását Románia egy bizonyos területén. A vád szerint a terv komplexitása abban is áll, hogy az érintett másokat is bevont volna az államellenes cselekményekbe.

A Bíróság rámutat arra is, hogy Bekének iskolai végzettségéből kifolyólag tudnia kellett volna, hogy egy ilyen társadalomellenes viselkedésnek milyen következményei lesznek, és el kellett volna fogadnia a törvényeket, ezzel együtt felelős magatartást kellett volna tanúsítania.

Mint arról már beszámoltunk, a kézdivásárhelyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét, Beke Istvánt december 1-én vették őrizetbe terrorizmus vádjával, a terrorellenes hivatal szerint a nemzeti ünnepi felvonuláson robbantott volna. (mediafax)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS