2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Az információs társadalom határok nélküli kapcsolatot biztosít"

2003. november 14. 18:31, utolsó frissítés: 18:38

Az információs társadalom határok nélküli kapcsolatot biztosíthat az anyaország és a határon túli magyar közösségek között – mutatott rá Kovács Kálmán Magyarország informatikai és hírközlési miniszterének a Magyarság az információs társadalomban kétnapos konferencia keretében, a Bihar megyei RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón. A kétnapos konferencia az anyaországi Információs és Hírközlési Minisztérium és az RMDSZ által 2003. május 9-én aláírt együttműködési megállapodás egyik programja.

Olyan úton indultunk el, ahol gyorsan kell megteremtenünk az esélyegyenlőséget, a magyarság és a Kárpát-medence egész térsége számára. Van lehetőségünk arra, hogy határok nélkül együtt legyünk, hogy szellemileg többségivé váljunk – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök a konferencián elhangzott köszöntő beszédében.

Markó meggyőződését fejezte ki, hogy az információ áramlása olyan kérdés, ami összeköt, és ennek az elkövetkező időszakban közös erőfeszítés tárgyának kell lennie. A változások azonban hónapokkal és évekkel mérendők, különösképpen az információ területén – szögezte le az RMDSZ vezetője. Ehhez szükséges jogi keretet, tulajdonviszonyokat, vállalkozási lehetőségeket teremteni, intézményeket létesíteni és fejleszteni.

Ott kell boldogulnunk, ahol születtünk – fogalmazott a konferencia fővédnöke, Kovács Kálmán magyar informatikai és hírközlési miniszter. A mai találkozó egy olyan lehetőség, ami a versenyképesség jegyében túllép a határokon. Ennek alapja az információs haladás – vélekedett. Az egyik motivációnk a mai konferencián az, hogy, a világháló által, a határok nélküli Európában mi is megpróbáljuk a hiányokat áthidalni. Ez egy olyan integráló lehetőség, aminek kihívásait ma még nem is tudjuk felmérni – tény az, hogy rendkívüli nagy társadalomfejlesztő jellege van. A miniszter hangsúlyozta, szükséges egy olyan stratégiai elképzelés felvázolása, ami külön kitér a határon túli magyar közösségekre, az e-Europe keretén belül.

Románia volt az első olyan csatlakozni kívánó ország, amely a technikai fejlesztésre vonatkozó programját összhangba hozta az európai aquis communitaire-val – mondta Cezar Armianu, a román információs minisztérium államtitkára, aki szintén vendége volt a konferenciának. Az államtitkár külön értékelte a májusban a román és a magyar kormány közötti egyezmény fontosságát, amely – meggyőződése szerint – jó alapot biztosít a két ország közötti információáramlás elősegítésének. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS